Form of Work
Książki
(63)
Poradniki i przewodniki
(47)
Audiobooki
(1)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(1)
Proza
(1)
Publikacje dla niewidomych
(1)
Status
available
(51)
unavailable
(14)
only on-site
(4)
unknown
(1)
Branch
Wypożyczalnia Książek
(36)
Wypożyczalnia dla dzieci
(16)
Filia nr 1
(8)
Filia nr 2
(1)
Filia nr 3
(4)
Wypożyczalnia Zbiorów Audiowizualnych
(1)
Czytelnia Zbiorów Regionalnych
(4)
Author
Kalemba-Drożdż Małgorzata
(3)
Makarowska Magdalena
(3)
Orłowska Marta
(3)
Radzikowska Agnieszka
(3)
Samborska Małgorzata
(3)
Gąsiorowska Wanda
(2)
Musiałowska Dominika
(2)
Szloser Marta
(2)
Alburey Pat
(1)
Art Piotr
(1)
Aszkiewicz Ewa
(1)
Azima Criket
(1)
Barszcz Barbara
(1)
Barszcz Marta
(1)
Bednarczuk Wanda
(1)
Berner Rotraut Susanne (1948- )
(1)
Butler John
(1)
Błaszczyk-Wójcicka Kinga
(1)
Cagnoni Licia
(1)
Chodkowska-Gyurics Agnieszka
(1)
Cramm Dagmar von (1955- )
(1)
Davies Katie Quinn
(1)
Denny Roz (1949- )
(1)
Donne Tara
(1)
Drukort Magdalena
(1)
Gamroth Anna
(1)
Gardner Gabriela
(1)
Grzywacz Anna
(1)
Gubała Katarzyna (1978- )
(1)
Guha Sushovan
(1)
Haroutunian Arto der (1940-1987)
(1)
Hori Masakazu (1970- )
(1)
Jakimowicz-Klein Barbara
(1)
Jakubiak Joanna
(1)
Jakubiak Tomasz
(1)
Jankowska Anna
(1)
Jarosz Mirosław (1957- )
(1)
Jasiński Maciej (1977- )
(1)
Jaworski krzysztof
(1)
Jóźwiak Bożena
(1)
Kapała Aleksandra
(1)
Kocięcka Karolina
(1)
Kolodij Nadežda Vasil'evna
(1)
Korsieko Katarzyna
(1)
Kowalczyk Sylwester
(1)
Kozak Krystyna (1961- )
(1)
Koziej Magdalena (1962- )
(1)
Kubacka Justyna
(1)
Kucharska Jolanta
(1)
Kulawik Ida
(1)
Kwiecińska-Kaplińska Olga
(1)
Leszczyńska Małgorzata
(1)
Leśniak Tomasz Lew (1977- )
(1)
Lipov Beata
(1)
Lung Geoff
(1)
Maciołek Marek
(1)
Markuza Biruta
(1)
Matera Krzysztof
(1)
Mazur Maciej
(1)
Maćkowiak Katarzyna
(1)
Małachowska Małgorzata
(1)
Meyer Claus (1963- )
(1)
Moran Michel (1958- )
(1)
Mościcka Regina
(1)
Mróz Aleksandra
(1)
Nowacki Piotr (1979- )
(1)
Nowakowska Kaja
(1)
Odziemkowska Aleksandra
(1)
Okrasa Karol (1978- )
(1)
Pieńkos Magdalena
(1)
Ramsay Gordon (1966- )
(1)
Rosiak Anna
(1)
Rudnik Justyna
(1)
Ruszkowska Małgorzata
(1)
Savoy Guy (1953- )
(1)
Schønnemann Anders (1974- )
(1)
Seeletso Joseph (1971- )
(1)
Sieńko-Holewa Izabella
(1)
Skarżycki Rafał (1977- )
(1)
Stankiewicz Maciej
(1)
Starmach Agata
(1)
Starmach Anna (1987- )
(1)
Stradecka Alina
(1)
Szaciłło Karolina
(1)
Szaciłło Maciej
(1)
Szczygielski Marcin (1972- )
(1)
Takahashi Kazu (1954- )
(1)
Tunitsky Mollie
(1)
Visram Shazi (1976- )
(1)
Wagner Elżbieta
(1)
Wielopolski Paweł
(1)
Wilson Anne
(1)
Woolmer Annabel
(1)
Wosik-Bąk Magdalena (1970- )
(1)
Wyrzykowski Janusz
(1)
Wójcik Elżbieta
(1)
Wójcik Jerzy
(1)
Zagórska Iwona
(1)
Ziemnicka-Łaska Agata
(1)
Łaganowska Jagoda
(1)
Year
2020 - 2021
(10)
2010 - 2019
(42)
2000 - 2009
(10)
1990 - 1999
(2)
Time Period of Creation
2001-
(42)
1901-2000
(3)
Country
Poland
(64)
Language
Polish
(64)
Audience Group
Dzieci
(5)
9-13 lat
(4)
6-8 lat
(2)
Młodzież
(2)
0-5 lat
(1)
14-17 lat
(1)
8-13 lat
(1)
Niewidomi
(1)
Rodzice
(1)
Demographic Group
Literatura polska
(1)
Subject
Potrawy dla dzieci
(6)
Kuchnia polska
(5)
Dieta bezglutenowa
(4)
Gotowanie
(4)
Kuchnia wegańska
(4)
Potrawy dietetyczne
(4)
Zdrowe odżywianie
(4)
Dzieci
(3)
Kuchnia regionalna
(3)
Odżywianie
(3)
Przepisy kulinarne
(3)
Rośliny jadalne dzikie
(3)
Rośliny ozdobne
(3)
Dieta bezmleczna
(2)
Insulinooporność
(2)
Kucharstwo
(2)
Potrawy szybkie i łatwe
(2)
Ryby
(2)
Wegetarianizm
(2)
Zdrowe żywienie
(2)
Ajurweda
(1)
Cholesterol
(1)
Chorzy na nowotwór
(1)
Ciasta
(1)
Czarownice i czarownicy
(1)
Desery
(1)
Dieta
(1)
Dieta FODMAP
(1)
Dieta LCHF
(1)
Dieta niskowęglowodanowa
(1)
Dieta wysokotłuszczowa
(1)
Dietetyka
(1)
Drzewa
(1)
Dziecko zdolne
(1)
Dziewczęta
(1)
Gotowanie na parze
(1)
Hipercholesterolemia
(1)
Jakość żywności
(1)
Kosmetyki naturalne i organiczne
(1)
Kuchnia Dalekiego Wschodu
(1)
Kuchnia bułgarska
(1)
Kuchnia chińska
(1)
Kuchnia indonezyjska
(1)
Kuchnia kaszubska
(1)
Kuchnia pomorska
(1)
Kuchnia skandynawska
(1)
Kulinaria
(1)
Kwiecień, Bartosz
(1)
Magia
(1)
Makaron
(1)
Mięczaki
(1)
Niemowlę
(1)
Nietolerancja laktozy
(1)
Nowotwór
(1)
Odchudzanie
(1)
Owoce
(1)
Podróże w czasie
(1)
Potrawy wigilijne
(1)
Potrawy świąteczne
(1)
Przyprawy
(1)
Refluks żołądkowo-przełykowy
(1)
Rośliny lekarskie
(1)
Skorupiaki
(1)
Sushi
(1)
Wakacje
(1)
Wartość odżywcza
(1)
Warzywa
(1)
Witaminy
(1)
Wyjazd mamy
(1)
Zespół jelita drażliwego (IBS)
(1)
Żywność prozdrowotna
(1)
Subject: work
MasterChef Junior (program telewizyjny)
(6)
Subject: time
2001-
(1)
Subject: place
Chełm (woj. lubelskie ; okręg)
(3)
Polska
(2)
Chiny
(1)
Francja
(1)
Hiszpania
(1)
Polesie
(1)
Ulica Czereśniowa (ulica fikcyjna)
(1)
Genre/Form
Książka kucharska
(49)
Publikacja bogato ilustrowana
(22)
Przepisy kulinarne
(16)
Książki kucharskie
(15)
Poradnik
(10)
Fantasy
(1)
Język ukraiński, tekst
(1)
Powieść
(1)
Domain
Kulinaria
(30)
Medycyna i zdrowie
(3)
Edukacja i pedagogika
(1)
Styl życia, moda i uroda
(1)
64 results Filter
Book
In basket
MasterChef Junior : trzecia polska edycja programu / [redakcja Melanż]. - Warszawa : Burda Publishing Polska, 2018. - 190, [2] stron : ilustracje, fotografie ; 23 cm.
Uczestnicy Master Chef Junior znowu zaskakują - pasją, energią, dojrzałością i smacznymi przepisami. Czasami trudno uwierzyć, że mają tak niewiele lat. Kuchennymi sprzętami posługują się równie sprawnie jak konsolą do gier lub piłką. Pod czujnym okiem fachowców, przygotowują w programie potrawy, których nie powstydziliby się profesjonalni kucharze. Poznaj uczestników MasterChef Junior i spróbuj ich ulubionych potraw. Możesz być pewien, że mali kucharze zaskoczą Cię niebanalnymi pomysłami na śniadania i desery. Zachwycisz się proponowanymi przez nich obiadami i kolacjami. Co powiesz na różowego burgera lub własnoręcznie przygotowane praliny? Czy Twojej rodzinie przypadnie do gustu kaczka z puree z baratów i sosem żurawinowym? A może przygotujesz szarlotkę „Pychotkę” na niedzielny deser? Koniecznie wypróbuj przepisy bohaterów 3. polskiej edycji programu MasterChef Junior. I zostań bohaterem swojej kuchni!
This item is available in one branch. Expand information to see details.
There are copies available to loan: sygn. D 64 Mas (1 egz.)
Book
In basket
This item is available in 2 branches. Expand the list to see details.
There are copies available to loan: sygn. 641.5 Got (1 egz.)
There are copies available to loan: sygn. 641 Got (1 egz.)
Book
In basket
This item is available in one branch. Expand information to see details.
There are copies available to loan: sygn. D 64 Bar Skr (1 egz.)
Book
In basket
Ugotuj mi tato / Tomasz Jakubiak, Joanna Jakubiak. - Warszawa: Edipresse Polska, 2018. - 221, [3] strony : ilustracje kolorowe ; 24 cm.
(Edipresse Książki)
Na stronie tytułowej i okładce: Zdrowo i wesoło! Tata w kuchni też da radę!
On - znany kucharz, ona - fachowa niania i właścicielka agencji opiekunek. Razem stworzyli zestaw przepisów, z którymi doskonale poradzi siebie każdy tata, nawet jeśli dotąd sam nie zrobił choćby jajecznicy. Książka uwzględnia wszystkie dziecięce diety, żadna z proponowanych potraw nie zawiera cukru, a każda zrobiona razem z tatą może być świetną przygodą dla niego i dla dzieciaków. Sprytny system infografik pomoże rozszyfrować kuchenną alchemię.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
All copies are currently on loan: sygn. D 64 Jak Ugo (1 egz.)
No cover
Book
In basket
Supermocni kontra złodzieje zdrowia / [opracowanie pod kierunkiem Mirosława Jarosza] - [Warszawa] : Lidl, [2021]. - 128 stron : fotografie kolorowe ; 25 cm.
Na okładce: Kompendium wiedzy o żywieniu dzieci oraz 3 komiksy o mocach warzyw i owoców
Ryneczek Lidla
Zawiera: Liga profesora Jot / scenariusz Rafał Skarżycki, rysunki Tomasz Lew Leśniak ; Superbohaterowie z ulicy Borówkowej / scenariusz Rafał Skarżycki , rysunki Piotr Nowacki ; Drużyna Witamin / scenariusz Maciej Jasiński, rysunki Janusz Wyrzykowski
This item is available in one branch. Expand information to see details.
There are copies available to loan: sygn. D 64 Jar Sup (1 egz.)
Book
In basket
Wielu ludziom wydaje się, że jeśli nie zaczynają dnia od jajecznicy na boczku, jeśli golonka rzadko gości na ich talerzu, a oni sami nie są superfanami słodyczy, to problem ich nie dotyczy. Nic bardziej błędnego! Zły cholesterol czai się nawet w niewinnych grzeszkach kulinarnych, które ku naszemu wielkiemu zdziwieniu znajdują odbicie w naszych wynikach badań. Cholesterol śmiało możemy nazwać wrogiem publicznym numer 1. Batalię o obniżenie jego poziomu podejmują od lat lekarze i eksperci od żywienia. A to z jednego powodu - jego nadmiar to jeden z głównych czynników powodujących choroby układu naczyniowego. Słowo "nadmiar" jest kluczowe w rozważaniach o tym, co powinniśmy jeść, gdyż sam cholesterol ma również swoje dobre oblicze. To ważny składnik błon komórkowych, niezbędny do wytwarzania witaminy D3, hormonów nadnerczy oraz płciowych. Odgrywa również istotną rolę w pracy mózgu. Jak zatem znaleźć złoty środek między tym co, smaczne a tym, co dobre dla naszego zdrowia? Jest na to sposób! Dieta złotego środka to jadłospis skomponowany od serca i dla serca. Według autorki najlepszym i najsmaczniejszym orężem w walce z miażdżycą, cukrzycą, otyłością i innymi chorobami metabolicznymi jest połączenie trzech typów diet: śródziemnomorskiej, niskowęglowodanowej oraz z niskim indeksem glikemicznym. Co ważne, jest to dieta łatwa, bo bez liczenia kalorii i na bazie dostępnych produktów. Choć właściwie to wcale nie jest dieta, tylko sposób na zdrowe, pełne przyjemności odżywianie na co dzień.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
There are copies available to loan: sygn. 641.5 Mak Jed (1 egz.)
Book
In basket
This item is available in one branch. Expand information to see details.
There are copies available to loan: sygn. D 64 Mas (1 egz.)
Book
In basket
Ucz się od najlepszych. Ucz się od… najmłodszych. Jesteśmy przyzwyczajeni, że to dorośli uczą dzieci, doradzają im i dają wskazówki. W książce MasterChef Junior jest odwrotnie. To dzieci, których pasją jest kuchnia i które gotują lepiej niż większość dorosłych, podają swoje pomysły na przepyszne dania. Znajdziesz tu przepisy na wspaniałe i smaczne: • przystawki (jak chociażby sałatka z arbuzem, serem feta i orzeszkami pistacjowymi), • dania z ryb i owoców morza (takiej jak łosoś w sosie teriyaki), • mięsne potrawy (m.in. tagliatelle z dynią, boczkiem i ze szpinakiem), • dania bezmięsne (wśród nich imbirowe placuszki z jajkiem i warzywami). A na deser… oczywiście kuszące słodkości (m.in. domowe raffaello). Czy nie brzmi to jak zapowiedź wspaniałej uczty? Przygotuj ją według przepisów zwyciężczyni i uczestników 5. edycji programu MasterChef Junior. Satysfakcja i pyszny smak - gwarantowane!programu MasterChef Junior. Satysfakcja i pyszny smak - gwarantowane!
This item is available in one branch. Expand information to see details.
There are copies available to loan: sygn. D 64 Mas (1 egz.)
No cover
Book
In basket
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Copies are only available in the library: sygn. Ch V - 103 (1 egz.)
Book
In basket
MasterChef Junior : pierwsza polska edycja programu / [redakcja Jolanta Kucharska]. - Warszawa : Burda Publishing Polska, 2016. - 169, [13] stron : ilustracje, fotografie ; 23 cm.
(Książki)
Na okładce: TVN.
Mogłoby się wydawać, że obsadzenie dzieci w roli kucharzy nie jest najlepszym pomysłem. Ta teza nie znajduje potwierdzenia w przypadku małych bohaterów programu „MasterChef Junior”. Młodzi, bardzo młodzi kucharze z olbrzymią pasją i równie wielkim zaangażowaniem przygotowują potrawy, które wzbudzają podziw profesjonalistów. Pieką babkę bananową, budują buraczaną wieżę, serwują chałwę w trzech odsłonach, na język kulinarny przekładają smak lata! Swoją pasją zarażają innych, wśród których są również ich rówieśnicy. Udowadniają, że można świetnie się bawić i zawierać przyjaźnie nie tylko w piaskownicy czy na boisku, ale także w otoczeniu akcesoriów kuchennych. W tej książce przedstawiamy przepisy małych mistrzów patelni, chochli i miksera. Z pewnością zachęcą one zarówno dorosłych, jak i młodych fanów gotowania do eksperymentowania w świecie smaków i zapachów!
This item is available in one branch. Expand information to see details.
All copies are currently on loan: sygn. D 64 Mas (1 egz.)
Book
In basket
Symbol UKD: 641.563:616.37-008:615.874
Na okładce: Dla całej rodziny, z niskim IG.
Lubisz tradycyjne, domowe jedzenie, ale wiesz, że znajduje się ono na czarnej liście? Katujesz siebie i innych wymyślnymi, niskokalorycznymi potrawami, choć w duchu marzysz już tylko o tym, żeby wrócić do dotychczasowej diety? A może przygotowujesz kilka posiłków, bo domownicy kręcą nosem na to, co ląduje na ich talerzu, i domagają się kotleta czy gołąbka? Koniec z gotowaniem dla każdego innego obiadu! Czas na zdrową alternatywę dla dotychczasowych posiłków, która pomoże wrócić do zdrowia całej twojej rodzinie. Żyjemy w czasach nadmiaru, w czasach, w których więcej osób umiera z powodu zbyt dużej ilości jedzenia niż jego braku, a na choroby cywilizacyjne takie jak otyłość, cukrzyca, choroby sercowo-naczyniowe i autoimmunologiczne zapadają coraz młodsi ludzie. Nawet dzieci! Insulinooporność stała się plagą XXI wieku. Dotyczyć może każdego, bez względu na wiek, płeć, masę ciała i miejsce zamieszkania. Dotyka zarówno młode i aktywne osoby, jak i starsze. W tej książce pokazujemy, dlaczego warto wykonać szczegółową diagnostykę w kierunku insulinooporności, a także udowadniamy, że diagnoza to nie wyrok! Wręcz przeciwnie, to bodziec do nowego, zdrowego życia. Kuchnia polska w insulinooporności nie musi być nudna i monotonna, a tym bardziej restrykcyjna i głodówkowa. Możesz jeść wiele smacznych, sycących potraw, nawiązujących do tradycyjnej kuchni polskiej.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
All copies are currently on loan: sygn. 641.1 Mak Ins (1 egz.)
Book
In basket
MasterChef Junior : druga polska edycja programu / [redakcja Paweł Wielopolski]. - Warszawa : Burda Publishing Polska, 2017. - [2], 206 stron : ilustracje, fotografie ; 23 cm.
(Książki)
Wrodzony talent... Tylko w ten sposób można wytłumaczyć fenomenalne kulinarne umiejętności młodych uczestników „MasterChef Junior”. Przygotowane przez te niezwykłe dzieci potrawy wprawiają w podziw nie tylko zachwyconą rodzinę, ale też profesjonalistów i setki tysięcy widzów. Naturalność, pasja i dziecięca radość towarzysząca odkrywaniu nowych smaków, wywołują uśmiech na twarzy i chęć kibicowania młodym pasjonatom gotowania. Dzięki tej książce, Ty i Twoja rodzina, możecie powtórzyć ich kulinarne wyczyny we własnym domu. Kto wie, może to właśnie w Twojej kuchni zdobędzie pierwsze szlify kolejny kulinarny diament?
This item is available in one branch. Expand information to see details.
There are copies available to loan: sygn. D 64 Mas (1 egz.)
Book
In basket
Ryby i owoce morza / [tł. z jęz. ros. Anna Grzywacz]. - Warszawa : Rea, [2011]. - 94, [2] s. : il. kolor. ; 26 cm.
Ryby i owoce morza są tak zdrowe i smaczne, że trzeba im poświęcić jak najwięcej miejsca w codziennym jadłospisie. Korzystając z podanych w książce przepisów możemy przygotować w domu różnorodne potrawy z ryb i owoców morza, zarówno świeżych jak i mrożonych lub wędzonych, z dodatkami warzyw, owoców, ziół i przypraw. Można też w dowolny sposób, kierując się własnymi upodobaniami, przepisy te modyfikować, dostosowując je do własnych potrzeb. Ostateczny smak potrawy zależy nie tylko od podstawowych składników, jakimi są w tej książce ryby i owoce morza, ale także od jakości i ilości użytych jarzyn, owoców, przypraw i ziół.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
There are copies available to loan: sygn. 641.5 Ryb (1 egz.)
Book
In basket
Nazwa autora wstępu w copyright.
Ich kulinarna wyobraźnia wydaje się nie mieć granic, a kuchnia nie skrywa przed nimi żadnych tajemnic. Od najmłodszych lat gotowanie było dla nich najwspanialszą zabawą, a dziecięce eksperymenty przerodziły się w pasję. Aby pokazać światu swoje niezwykłe kulinarne talenty, siedemnaścioro młodych kucharzy pod okiem doświadczonych mistrzów stanęło do rywalizacji w szóstej już polskiej edycji programu Master Chef Junior. Ta książka zawiera ich ulubione przepisy zarówno na oryginalne przystawki, wspaniałe dania obiadowe i przepyszne desery m.in: pizzę Mirtillo, kaczkę z pure z dyni, pierogi gruzińskie chinkali, sernik jagodowy, kajmakowe tartaletki i bezowego jeżyka.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
All copies are currently on loan: sygn. D 64 Mas (1 egz.)
Book
In basket
Smakowite drzewa / Małgorzata Kalemba-Drożdż. - Bielsko-Biała : Wydawnictwo Pascal, 2017. - 350, [2] strony : fotografie ; 25 cm.
Na okładce podtytuł: 147 przepisów na dania z nasion, liści, kambium i pąków polskich drzew.
Autorka Jadalnych kwiatów i Pysznych chwastów po raz kolejny zaskakuje potrawami z darów dzikiej natury! Tym razem proponuje niepowtarzalne przepisy na dania z drzew. Spróbuj marynowanych szyszek, bukowej nutelli czy lipowych lodów. Ugotuj brzozowe risotto, upiecz chleb z żołędzi i zrób keczup z głogu. Zaskocz swoich gości oryginalnymi daniami prosto z lasu. Otwórz się na nowe doznania i sprawdź, jak smakowite mogą być drzewa.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
There are copies available to loan: sygn. 641.5 Kal Sma (1 egz.)
Book
In basket
Dieta ketogeniczna : jedz tłuszcz! spalaj tłuszcz! ciesz się zdrowiem! / Aleksandra Odziemkowska. - Wydanie I. - Radom : Lucky, 2019. - 300, [4] strony : fotografie ; 25 cm.
Na okładce podtytuł: ponad 260 przepisów.
Wszystko czego potrzebujesz aby przygotować pyszne, pełnowartościowe i zdrowe posiłki "kuchnii ketogenicznej". Śniadania. Dania obiadowe. Przystawki i przekąski. Desery. Ponad to: wskazówki, produkty, zasady diety, redukcja
This item is available in one branch. Expand information to see details.
All copies are currently on loan: sygn. 641.5 Odz Die (1 egz.)
Book
In basket
Na okładce: 70 przepisów na zdrowe dania, które polubią maluchy.
Każdy troskliwy rodzic chce, by jego dziecko cieszyło się zdrowiem. Dowiedz się jak dbać o nie w zgodzie z naturą! Najstarszy system medyczny świata – licząca ponad 5 tysięcy lat ajurweda – nie tylko dysponuje wiedzą jak zachować zdrowie w każdym aspekcie naszego życia, ale też krok po kroku uczy jak zapobiegać, aby później nie leczyć. Korzystając z jej wskazówek, możemy dbać nie tylko o nasze zdrowie i szczęście, ale również zatroszczyć się o odporność i zdrowie naszych dzieci. Według ajurwedyjskich zasad żyją nie tylko Maciek i Karolina, ale również ich synek – Jaś. I podobnie jak rodzice, cieszy się zdrowiem w zgodzie z naturą. Karolina i Maciej Szaciłło Eksperci od zdrowego żywienia oraz ekologicznego trybu życia. Wspólnie prowadzą kursy, szkolenia oraz warsztaty zdrowego gotowania i medytacji. Autorzy popularnych poradników dietetycznych, m.in. Depresja. Jedzenie, które leczy, Zdrowa tarczyca, dwóch części Jedz i pracuj nad własnym zdrowiem, Jedzenie, które leczy, Detoksy, Jem (to co) kocham i chudnę.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
There are copies available to loan: sygn. 641/562 Sza Zdr (1 egz.)
Book
In basket
(Czarownica piętro niżej ; 6)
I znowu katastrofa! Mama musi wyjechać, im dalej, tym lepiej! Na panią Romanowską spada bluszcz, a na Majkę... kuchnia. I to może nie byłby koniec świata, gdyby ciabcia nie łapała właśnie oczka w kobiercu czasu. Na szczęście na czary zawsze można liczyć. Podobnie jak na starych i nowych magicznych znajomych (i całkiem zwyczajnego tatę). Dadzą – jak Upiór z Kartofliska – receptę na bliny ziemniaczane (i namówią do odwiązania z przywiązania). Zaproszą na ślub (zgadnijcie kto!), pokazując, że rybna dieta cud naprawdę działa. Albo jak Mimowolny Mim zdradzą tajemnicę francuskiej bążurki lub zasypią dyniowymi pomysłami jak Odwrotna Babulen´ka. Przepisy – palce lizać! I tylko za pijawki Monterowej – jak Maja – dziękujemy! Szósty tom przygód młodziutkiej czarownicy to najprawdziwsza powieść kucharska, pełna sprawdzonych przepisów, na tyle prostych, że można będzie gotować całą rodziną. Dzieciom na pewno udzieli się Majkowa magia kuchni i radość kucharzenia. Tym bardziej że wiele tych smaków autor pamięta z dzieciństwa, bo część z nich to receptury jego babci! Ale ta książka to także rarytas dla smakoszy literatury! Nawet antytalentom kulinarnym zakręci się w głowie od nieoczekiwanych wydarzeń i czasem dosłownie odlotowych bohaterów. Marcin Szczygielski – pisarz znany z nieposkromionej wyobraźni, poczucia humoru i świetnego pióra – dzieli się swoją kolejną pasją.
This item is available in 2 branches. Expand the list to see details.
There are copies available to loan: sygn. Prz Szc Co j (1 egz.)
There are copies available to loan: sygn. Prz Szc Co j 6 (1 egz.)
Book
In basket
Wege dzieci : 104 proste wege przepisy dla rodzica i małego kucharza / Katarzyna Gubała. - Gliwice : Septem, 2021. - 267, [5] stron : fotografie, ilustracje, portrety ; 24 cm.
Uwaga! Przepisy testowano na dzieciach! Wege dzieci to idealna pożywka dla rodzicielskiej wyobraźni i zielony impuls do działania dla małych kucharzy. Kuchnia roślinna nigdy nie była prostsza! Alergik, niejadek, a może młody amator dań wege? Jeśli masz taki egzemplarz w domu, ta książka jest dla Ciebie. Dzięki niej przestaniesz się zastanawiać, co przygotować na obiad zamiast mięsa, czym zastąpić jajko w cieście i czy szklanka mleka każdego dnia ma jeszcze sens. Pozbędziesz się obaw dotyczących niedoborów składników odżywczych, słodyczy i fast foodów. Znajdziesz tu również przepisy na posiłki bez mięsa, jajek i nabiału, za to z pełnym bukietem witamin. Czy wiesz, że większość tych dań możesz ugotować z najmłodszymi, a sporo przepisów wykona nawet kilkuletnie dziecko? Marzeniem większości rodziców jest, by ich pociecha jadła zdrowo, zrezygnowała z białego cukru i pamiętała o zjedzeniu drugiego śniadania w szkole. Dzięki Kasi Gubale to marzenie może się ziścić. I nieważne, czy jesteś wege, czy dopiero zaczynasz ograniczać spożycie mięsa. Tutaj zielona kuchnia jest szybka i prosta. Najważniejsze, by pozwolić dziecku maczać w niej palce! Uwaga! Na te 104 wege dania mamy pełną zgodę rodziców! Nie oszukujmy się, pomysły na dania bez mięsa, bez glutenu, bez laktozy, bez białego cukru i bez jajek kończą się szybciej, niż trwa bunt dwulatka! Na co dzień szkolę szefów kuchni i wiem, że brak mięsa, masła czy jajek w potrawach może sprawić, że nawet najlepszy kucharz załamie ręce. Kochane mamy alergików, babcie mające wnuczków wege i wy, drogie dzieci - ta książka jest dla Was. Oddaję w Wasze ręce 104 przepisy na śniadania, dania do szkoły, obiady, podwieczorki i kolacje. To pełny pakiet zbilansowanych dań, które testowałam na setkach dzieci podczas warsztatów kulinarnych. Ich zadowolone buzie i pełne brzuchy pozwalają mi sądzić, że taka kuchnia jest super. Katarzyna Gubała
This item is available in one branch. Expand information to see details.
All copies are currently on loan: sygn. D 64 Gub Weg (1 egz.)
Długość kolejki oczekujących: 1.
Book
In basket
Różane przepisy / Małgorzata Kalemba-Drożdż. - Bielsko-Biała : Wydawnictwo Pascal, 2017. - 335, [1] strona : fotografie ; 25 cm.
Na okładce podtytuł: płatki, listki i owoce w kuchni i domowym spa.
"Różane przepisy" to pomysły na wykwintne dania i naturalne kosmetyki do samodzielnego przygotowania w domowym zaciszu. Poznaj smak różanego chleba, trufli w kwiatowym pudrze czy sałatki z ciecierzycy z marynowanymi owocami z dzikiej róży. Zakochaj się w różanym balsamie do ust i luksusowym musie do ciała. Niech ogarnie cię słodka różana rozkosz!
This item is available in one branch. Expand information to see details.
All copies are currently on loan: sygn. 641.5 Kal Róż (1 egz.)
The item has been added to the basket. If you don't know what the basket is for, click here for details.
Do not show it again