Form of Work
Książki
(11)
Poradniki i przewodniki
(9)
Status
available
(11)
unavailable
(2)
Branch
Wypożyczalnia Książek
(9)
Wypożyczalnia dla dzieci
(1)
Filia nr 1
(2)
Filia nr 3
(1)
Author
Gąsiorowska Wanda
(2)
Szloser Marta
(2)
Bednarczuk Wanda
(1)
Frazier Karen S
(1)
Green Peter H. R
(1)
Gubała Katarzyna (1978- )
(1)
Hemsley Jasmine
(1)
Hemsley Melissa
(1)
Hopper Nick
(1)
Jabłońska-Kubow Marta
(1)
Jones Rory
(1)
Krzyżanowski Krzysztof
(1)
Lange Ewa
(1)
Manning Laura
(1)
Morawska Dorota
(1)
Młynarska Agata (1965- )
(1)
Olejniczak Ewa (1982- )
(1)
Połatyńska Beata
(1)
Pęksa Agnieszka
(1)
Rydzewska Grażyna Maria
(1)
Turek Katarzyna
(1)
Year
2020 - 2022
(1)
2010 - 2019
(9)
2000 - 2009
(1)
Time Period of Creation
2001-
(9)
Country
Poland
(11)
Language
Polish
(11)
Subject
Dieta bezglutenowa
(11)
Celiakia
(4)
Dieta bezmleczna
(2)
Potrawy dietetyczne
(2)
Przepisy kulinarne
(2)
Alergia pokarmowa
(1)
Dieta
(1)
Gluten
(1)
Kuchnia polska
(1)
Kuchnia wegańska
(1)
Leczenie dietą
(1)
Potrawy dla dzieci
(1)
Samoleczenie
(1)
Zdrowe odżywianie
(1)
Zespół jelita drażliwego
(1)
Żywność bezglutenowa
(1)
Genre/Form
Poradnik
(8)
Książka kucharska
(4)
Przepisy kulinarne
(3)
Publikacja bogato ilustrowana
(2)
Wydawnictwa popularne
(1)
Domain
Kulinaria
(7)
Medycyna i zdrowie
(5)
11 results Filter
Book
In basket
Dieta bezglutenowa / Ewa Lange. - Warszawa : Prószyński i S-ka, 2006. - 71, [1] s., [16] s. tabl. : il. kolor. ; 21 cm.
Symbol UKD: 616.3-008-085:641.5(083.1)
This item is available in 2 branches. Expand the list to see details.
There are copies available to loan: sygn. 641.1 Lan Die (1 egz.)
There are copies available to loan: sygn. 641 Lan Die (1 egz.)
Book
In basket
Symbol UKD: 641.55/.56(083.12)
Tytuł oryginału : The Art of Eating Well.
Indeks.
Ta książka to nie tylko zbiór ciekawych przepisów, ale całościowe podejście do zagadnienia zdrowego żywienia, ze wskazówkami na temat sposobu komponowania posiłków, doboru odpowiednich, pełnowartościowych składników, sposobów i technik przyrządzania posiłków, a także stylu życia sprzyjającego poprawie samopoczucia.
This item is available in 2 branches. Expand the list to see details.
There are copies available to loan: sygn. 641.5 Hem Szt (1 egz.)
There are copies available to loan: sygn. 641 Hem Szt (1 egz.)
Book
In basket
Symbol UKD: 616.33/.34:615.874
Tytuł oryginału: Celiac Disease (Newly Revised and Updated).
Bibliografia na stronach 447-456, 465-473.
Celiakia polega na tym, że gluten uszkadza wyściółkę jelita cienkiego, przez co nie może ono prawidłowo wchłaniać pokarmu. Powikłania obejmują niepłodność, choroby wątroby, depresję, inne dolegliwości autoimmunologiczne (w tym cukrzycę typu 1 i choroby tarczycy), a nawet nowotwory. Lek na Twoje problemy ze zdrowiem może znajdować się w tej książce. Światowej sławy ekspert w dziedzinie celiakii wraz z uznaną autorką książek z zakresu medycyny, u której zdiagnozowano celiakię w 1998 roku, napisali wyjątkowy przewodnik dotyczący tej choroby: jej prawidłowego diagnozowania, leczenia i życia z nią. Dzięki nim poznasz najnowsze badania medyczne dotyczące celiakii, nietolerancji glutenu i wrażliwości na to białko. Autorzy zdradzają również nowe wytyczne dotyczące eliminowania objawów celiakii oraz pełne spektrum bezpiecznych składników. Pokonaj celiakię już dziś!
This item is available in one branch. Expand information to see details.
There are copies available to loan: sygn. 61 Gre Cel (1 egz.)
Book
In basket
This item is available in one branch. Expand information to see details.
There are copies available to loan: sygn. 61 Mły Pys (1 egz.)
Book
In basket
Symbol UKD: 641.55/.56:615.874
Wartościowych publikacji adresowanych do celiaków i osób na diecie bezglutenowej jest w polskich księgarniach niewiele. Najczęściej ich autorzy skupiają się wyłącznie na bezglutenowości i wykorzystują składniki, które nie powinny mieć wstępu do naszych kuchni (np. produkty zawierające syrop glukozowo-fruktozowy albo tłuszcze trans). Autorki Kuchni polskiej bez pszenicy proponują coś zupełnie innego. W części wstępnej, dotyczącej dostępnych w Polsce produktów, radzą, na co zwracać uwagę podczas zakupów i jak wybierać składniki najlepszej jakości, podając konkretne przykłady i nazwy produktów. Gwarantują, że dzięki ich przepisom bezglutenowe gotowanie i pieczenie stanie się nie tylko zdrowe, ale łatwe i przyjemne. W książce znalazły się przepisy na domowe posiłki od rana do wieczora: chleby i bułki, słodkie i słone śniadania (m.in. pasty i pasztety, gofry, omlety i racuszki), pożywne zupy, dania obiadowe (także wegetariańskie kaszowo-warzywne, pierogi, kotleciki, pyzy, makarony, tarty i pizze) oraz sałatki i przekąski. Oczywiście nie mogło zabraknąć słodkości! Lekkie desery oraz wspaniałe torty, szybkie ciasta i muffinki, ciasteczka i batoniki, z owocami, płatkami, orzechami, czekoladą... I mniej typowe - z burakami albo fasolą. A do tego najważniejsze podstawowe receptury, np. na ciasta naleśnikowe, biszkopty, mleka roślinne, sosy, domowe słodziki czy jogurt. Wszystko bez glutenu, bez cukru i bez szkodliwych E-dodatków! Książka, inspirowana bardzo popularnymi w Polsce publikacjami światowego promotora diety bezglutenowej doktora Williama Davisa, jest ich rodzimą kontynuacją, dostosowaną do polskiej diety i tradycji kulinarnej
This item is available in one branch. Expand information to see details.
There are copies available to loan: sygn. 641.5 Szl Kuc (1 egz.)
Book
In basket
Symbol UKD: 613.2:641.55/.56
Indeksy.
Kalendarz aż puchnie od rozmaitych wyjątkowych okazji. Niektóre mają w naszym kraju długą tradycję, inne dopiero znajdują zwolenników. Autorki skupiły się na dwóch świętach, które z różnych względów są dla Polaków najważniejsze, a jednocześnie mają najbogatszą kulturę kulinarną. Uszka i pierogi, makowce, pierniki i serniki, baby, paschy, żurki i mazurki – wszystkie te smakołyki, i wiele innych obecnych na polskich świątecznych stołach, znajdziesz w niniejszej publikacji. Łącznie ponad 250 receptur na pyszne zupy, dania główne, przekąski, dodatki, chleby i bułki, ciasteczka, babeczki i desery, a także przydatne przepisy podstawowe, np. na ciasta pierogowe i naleśnikowe, majonezy, aromatyczne ekstrakty i polewy. Wszystko bez glutenu, cukru i szkodliwych E-dodatków, a często także bez nabiału lub w wersji wegańskiej. Z wykorzystaniem nowych zdrowych produktów, urozmaicających bezglutenową dietę, a także z ograniczeniem mało wartościowych, wysokowęglowodanowych oczyszczonych mąk oraz skrobi. Niektóre z zamieszczonych w książce potraw przyrządza się zazwyczaj tylko raz w roku (np. kutię, kompot wigilijny, paschę czy wielkanocnego baranka), ale większość doskonale wpasowuje się w menu całoroczne. Pieczywo, barszcze, pasztety, kluski, pierogi czy cała gama słodkości to propozycje uniwersalne. Z tych przepisów możesz z powodzeniem korzystać przez cały rok, nie tylko od święta.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
There are copies available to loan: sygn. 641.5 Szl Świ (1 egz.)
Book
In basket
Tytuł oryginału : The flexible FODMAP diet.
Bibliografia i netografia na stronach 192-194.
Zespół jelita drażliwego sprawia, że życie staje się uciążliwe i frustrujące. To i inne schorzenia przewodu pokarmowego, jak nieswoiste zapalenie jelit, celiakia czy alergie pokarmowe, wymuszają na pacjencie stosowanie rygorystycznej diety eliminacyjnej. Niestety, nie zawsze można w łatwy sposób określić produkty powodujące dolegliwości. Dla tych osób rozwiązaniem często staje się dieta, która polega na przyjmowaniu jak najmniejszych ilości niektórych węglowodanów, określanych akronimem FODMAP: fermentujących oligosacharydów, disacharydów, monosacharydów oraz polioli. Związki te u wielu osób z zespołem jelita drażliwego powodują nasilenie nieprzyjemnych objawów. Problem tkwi w tym, że dieta większości z nas obfituje w FODMAP i nie jest łatwo wykluczyć je z talerza. Dzięki tej książce dowiesz się, jak wdrożyć dietę eliminującą FODMAP i przy okazji nie pozbawić się radości z wyśmienitych posiłków. W ten sposób powinno Ci się udać zmniejszyć nasilenie nieprzyjemnych dolegliwości, a równocześnie żywić się w sposób zdrowy i satysfakcjonujący. Najpierw określisz, który z planów żywienia najlepiej odpowiada Twoim potrzebom, później wyeliminujesz z diety najbardziej niewskazane produkty i wreszcie osiągniesz najważniejszy cel: zidentyfikujesz pokarmy wywołujące u Ciebie objawy chorobowe oraz te, które możesz spożywać bezpiecznie. Poza rzetelną wiedzą znajdziesz tu całe mnóstwo znakomitych przepisów. Nie zabrakło wskazówek ułatwiających modyfikację posiłków, tak aby w jak najlepszy sposób dopasować je do swoich specyficznych potrzeb.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
There are copies available to loan: sygn. 641.1 Fra Die (1 egz.)
Book
In basket
Kuchnia bez glutenu / [redakcja Wanda Bednarczuk]. - Warszawa : Ringier Axel Springer Polska, 2016. - 95 stron : ilustracje kolorowe ; 21 cm.
(Fakt Zdrowie ; 2/2016)
Symbol UKD: 641.55/.56:613.2
Na okładce: Sycące śniadania, smakowite sosy i pasty, pieczywo bezglutenowe, zupy, dania obiadowe, ciasta i desery.
Indeks.
Jedzenie bezglutenowe może być pyszne! I zdrowe - nie tylko dla osób cierpiących na celiakię czy alergię pokarmową, ale i dla tych, którzy chcą spróbować nowej zrównoważonej diety. Oto nasze różnorodne przepisy - bez grama glutenu - na pieczywo, pożywne śniadania, makarony, naleśniki, placki, zupy czy pełne dania obiadowe i oczywiście słodkie desery. Wszystkie są proste w przygotowaniu i zachwycają bogactwem smaku.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
There are copies available to loan: sygn. 641.5 Kuc (1 egz.)
Book
In basket
Nie daj się alergii! : dieta w alergiach i nietolerancjach pokarmowych / Katarzyna Turek. - Kraków : Wydawnictwo M, 2018. - 299, [5] stron : ilustracje kolorowe ; 22 cm.
(Zdrowe Zdrowie)
(Smaki Zdrowia)
Spis przepisów patrz spis treści.
Bibliografia strony [301-302].
Czym, tak naprawdę różni się alergia od nietolerancji pokarmowej? Co to jest dieta eliminacyjna? Co robić, aby zmniejszyć ryzyko wystąpienia alergii u dziecka? Dlaczego gluten, laktoza i mleko w proszku są niemal w każdym produkcie spożywczym? Czy to, że produkt nie posiada glutenu oznacza, że jest zdrowy i czy mleko i nabiał są kolejną białą śmiercią tuż za cukrem i solą? Na te i inne trudne pytania odpowiada znana dietetyczka Katarzyna Turek. Autorka rozprawia się z mitami na temat modnych dziś diet eliminacyjnych i udziela praktycznych porad, jak postępować, gdy jesteśmy zmuszeni do wykluczenia pewnych produktów z naszej diety. Wyraźnie podkreśla, że wykluczając ze względów zdrowotnych jeden produkt, należy go zamienić na inny, który dostarczy organizmowi brakujących składników. W tym celu przedstawia gotowe listy zamienników oraz 70 gotowych prostych przepisów, które ułatwią stosowanie diety w codziennym życiu. Do lektury książki zachęca również piękna szata graficzna i kolorowe zdjęcia proponowanych potraw.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
All copies are currently on loan: sygn. 641.1 Tur Nie (1 egz.)
(dostępność ok. 25.05.2022)
Book
In basket
This item is available in one branch. Expand information to see details.
There are copies available to loan: sygn. 641.5 Poł Sto (1 egz.)
Book
In basket
Wege dzieci : 104 proste wege przepisy dla rodzica i małego kucharza / Katarzyna Gubała. - Gliwice : Septem, 2021. - 267, [5] stron : fotografie, ilustracje, portrety ; 24 cm.
Uwaga! Przepisy testowano na dzieciach! Wege dzieci to idealna pożywka dla rodzicielskiej wyobraźni i zielony impuls do działania dla małych kucharzy. Kuchnia roślinna nigdy nie była prostsza! Alergik, niejadek, a może młody amator dań wege? Jeśli masz taki egzemplarz w domu, ta książka jest dla Ciebie. Dzięki niej przestaniesz się zastanawiać, co przygotować na obiad zamiast mięsa, czym zastąpić jajko w cieście i czy szklanka mleka każdego dnia ma jeszcze sens. Pozbędziesz się obaw dotyczących niedoborów składników odżywczych, słodyczy i fast foodów. Znajdziesz tu również przepisy na posiłki bez mięsa, jajek i nabiału, za to z pełnym bukietem witamin. Czy wiesz, że większość tych dań możesz ugotować z najmłodszymi, a sporo przepisów wykona nawet kilkuletnie dziecko? Marzeniem większości rodziców jest, by ich pociecha jadła zdrowo, zrezygnowała z białego cukru i pamiętała o zjedzeniu drugiego śniadania w szkole. Dzięki Kasi Gubale to marzenie może się ziścić. I nieważne, czy jesteś wege, czy dopiero zaczynasz ograniczać spożycie mięsa. Tutaj zielona kuchnia jest szybka i prosta. Najważniejsze, by pozwolić dziecku maczać w niej palce! Uwaga! Na te 104 wege dania mamy pełną zgodę rodziców! Nie oszukujmy się, pomysły na dania bez mięsa, bez glutenu, bez laktozy, bez białego cukru i bez jajek kończą się szybciej, niż trwa bunt dwulatka! Na co dzień szkolę szefów kuchni i wiem, że brak mięsa, masła czy jajek w potrawach może sprawić, że nawet najlepszy kucharz załamie ręce. Kochane mamy alergików, babcie mające wnuczków wege i wy, drogie dzieci - ta książka jest dla Was. Oddaję w Wasze ręce 104 przepisy na śniadania, dania do szkoły, obiady, podwieczorki i kolacje. To pełny pakiet zbilansowanych dań, które testowałam na setkach dzieci podczas warsztatów kulinarnych. Ich zadowolone buzie i pełne brzuchy pozwalają mi sądzić, że taka kuchnia jest super. Katarzyna Gubała
This item is available in one branch. Expand information to see details.
All copies are currently on loan: sygn. D 64 Gub Weg (1 egz.)
The item has been added to the basket. If you don't know what the basket is for, click here for details.
Do not show it again