Form of Work
Książki
(17)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(3)
Audiobooki
(1)
Poradniki i przewodniki
(1)
Publikacje dla niewidomych
(1)
Status
available
(19)
only on-site
(4)
unavailable
(1)
Branch
Wypożyczalnia Książek
(14)
Filia nr 1
(2)
Filia nr 2
(3)
Wypożyczalnia Zbiorów Audiowizualnych
(1)
Czytelnia Książek i Czasopism
(3)
Czytelnia Zbiorów Regionalnych
(1)
Author
Konarzewska Małgorzata
(3)
Konarzewska-Sokołowska Maria
(2)
Wilson Bee (1974- )
(2)
Witkowska Magda
(2)
Zielonka Barbara
(2)
Biller Elżbieta
(1)
Cybulski Jarosław
(1)
Derengowska Joanna (1986- )
(1)
Dominik Piotr
(1)
Fornalik Neil
(1)
Górska Grażyna
(1)
Kaniewska Barbara
(1)
Kaniewski Krzysztof
(1)
Kasperek Agnieszka
(1)
Kmiołek Anna
(1)
Knowles Tim
(1)
Kondratowicz Marzanna
(1)
Lada Ewa Hanna
(1)
Loroch Paweł (1979- )
(1)
Niemczyk Marek
(1)
Nowicki Zdzisław T. (1926-2007)
(1)
Piechocka Małgorzata
(1)
Piechocki Wiesław
(1)
Pilz Herbert
(1)
Simon Page
(1)
Sulisz Waldemar (1956- )
(1)
Vinnicuk Jurij (1952- )
(1)
Walewska Danuta
(1)
Zielonka Barbara (gastronomia)
(1)
Żabicki Wojciech
(1)
Żyburtowicz Zenon
(1)
Year
2020 - 2021
(2)
2010 - 2019
(9)
2000 - 2009
(4)
1990 - 1999
(2)
1980 - 1989
(1)
Time Period of Creation
2001-
(4)
Country
Poland
(18)
Language
Polish
(18)
Audience Group
Niewidomi
(1)
Subject
Gastronomia
(17)
Żywność
(7)
Hotelarstwo
(2)
Kucharstwo
(2)
Odżywianie
(2)
Zwyczaje żywieniowe
(2)
Food studies
(1)
Francuzi za granicą
(1)
Higiena
(1)
Jedzenie (czynność)
(1)
Język ukraiński, tekst
(1)
Kawiarnie i cukiernie
(1)
Kucharze
(1)
Kuchnia regionalna
(1)
Kultura stołu
(1)
Moran, Michel
(1)
Napoje alkoholowe
(1)
Program telewizyjny
(1)
Przepisy kulinarne
(1)
Styl życia
(1)
Turystyka kulinarna
(1)
Wpływ na zdrowie
(1)
Zatrucia pokarmowe
(1)
Zmiana społeczna
(1)
Subject: time
1901-2000
(2)
1945-1989
(2)
1989-2000
(2)
2001-
(2)
1801-
(1)
Subject: place
Chełm (woj. lubelskie ; okręg)
(1)
Lublin (woj. lubelskie ; okręg)
(1)
Lwów (Ukraina)
(1)
Polska
(1)
Genre/Form
Reportaż
(2)
Biografia
(1)
Wydawnictwa popularne
(1)
Domain
Historia
(2)
Etnologia i antropologia kulturowa
(1)
Kulinaria
(1)
18 results Filter
Book
In basket
This item is available in 2 branches. Expand the list to see details.
There are copies available to loan: sygn. I 202934, I 95658, I 95657 (3 egz.)
There are copies available to loan: sygn. 641 Pil ABC (1 egz.)
No cover
Book
In basket
Vademecum kucharz i gastronom / [aut. Elżbieta Biller et al.]. - Warszawa : Rea, 2012. - 669, [11] s., [54] s. tabl. kolor. : il. ; 30 cm.
Symbol UKD: 64(03)
Pozycja obejmuje wszystkie dziedziny świata kulinarnego: od towaroznawstwa po praktyczne przepisy kulinarne. Książka została opracowana w części teoretycznej przez najwybitniejszych specjalistów-naukowców, a w dziale przepisów kulinarnych przez znakomitych praktyków (szefów kuchni).
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Copies are only available in the library: sygn. Czyt. 64-17 (1 egz.)
No cover
Book
In basket
This item is available in 2 branches. Expand the list to see details.
There are copies available to loan: sygn. I 202214 (1 egz.)
There are copies available to loan: sygn. 64 Luk (1 egz.)
No cover
Book
In basket
Vademecum barmana / Zdzisław T. Nowicki. - Gdynia : Galion, 1996 (Bydg. : Pras.ZG). - 568, [1] s., [24] s. tabl. : fot. kolor., rys. ; 21 cm.
This item is available in 2 branches. Expand the list to see details.
There are copies available to loan: sygn. I 202318 (1 egz.)
There are copies available to loan: sygn. 641 Now Vad (1 egz.)
Book
In basket
This item is available in 3 branches. Expand the list to see details.
There are copies available to loan: sygn. I 157910 (1 egz.)
There are copies available to loan: sygn. 64 Kno Zar (1 egz.)
Copies are only available in the library: sygn. Czyt. 64-40 (1 egz.)
No cover
Book
In basket
Podręcznik został opracowany zgodnie z podstawą programową kształcenia w zawodzie kucharz małej gastronomii. Część 1 podręcznika zawiera wiadomości dotyczące bezpieczeństwa i higieny pracy w gastronomii oraz prawa żywnościowego, systemów jakości GMP, GHP, HACCP, objaśnia procesy technologiczne, zioła i przyprawy, tłuszcze, warzywa, ziemniaki, grzyby, mleko i jego przetwory, jaja i sosy zimne, zboża i przetwory zbożowe, sosy gorące, ciasta, owoce i desery. Staranny dobór treści pod względem merytorycznym i metodycznym, wzbogacony dużą liczbą ilustracji, schematów, fotografii i receptur, pozwoli uczniowi na szybkie i efektywne przyswojenie wiedzy zarówno teoretycznej, jak i praktycznej. W podręczniku uwzględniono standardy wymagań egzaminacyjnych. Opracowano go zgodnie z podstawą programową kształcenia w zawodzie kucharz małej gastronomii.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
There are copies available to loan: sygn. I 207797 (1 egz.)
No cover
Book
In basket
Podręcznik dla zawodu kucharz małej gastronomii w zasadniczej szkole zawodowej. Podręcznik został opracowany zgodnie z podstawą programową kształcenia w zawodzie kucharz małej gastronomii. Część II obejmuje mięso, drób, ryby, zakąski, napoje, potrawy wegetariańskie i jarskie oraz kuchnię staropolską, polską współczesną i kuchnie regionalne. Staranny dobór treści pod względem merytorycznym i metodycznym, wzbogacony dużą liczbą ilustracji, schematów, fotografii oraz receptury, pozwoli uczniowi na szybkie i efektywne przyswojenie wiedzy zarówno teoretycznej, jak i praktycznej.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
There are copies available to loan: sygn. I 207798 (1 egz.)
Book
In basket
This item is available in 2 branches. Expand the list to see details.
There are copies available to loan: sygn. I 178938 (1 egz.)
There are copies available to loan: sygn. 644 Dom Zap (1 egz.)
Book
In basket
Symbol UKD: 640.41/.42(438):641.55/.56(083.12)
Kuchnia w pałacach, zamkach, dworach to wdzięczny temat. Z jednej strony mamy lata tradycji i zmian jakie w kuchni zachodziły w naturalny sposób, z drugiej zaś jest dzisiejsza rzeczywistość hoteli i restauracji w zabytkowych wnętrzach, gdzie nowa ich funkcja zakłada nie tylko oparcie kuchni na tradycji, ale i sprostaniu współczesnym potrzebom i oczekiwaniom gości.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
There are copies available to loan: sygn. I 224495 (1 egz.)
Book
In basket
Higiena zawodowa dla szkół gastronomicznych / Wojciech Żabicki. - Wyd. 12. - Warszawa : Wydawnictwa Szkolne i Pedagogiczne, 1996 ([Białyst.] : BZG). - 132, [2] s. : fot., rys., 2 wykr. ; 21 cm.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Copies are only available in the library: sygn. Czyt. 64-34 (1 egz.)
No cover
Book
In basket
Podręcznik przeznaczony dla uczniów i słuchaczy kształcących się w zawodzie kucharz oraz technik żywienia i gospodarstwa domowego. Z podręcznika mogą również korzystać osoby zdobywające kwalifikacje zawodowe w ramach różnych form kształcenia pozaszkolnego oraz osoby zajmujące się działalnością praktyczną w dziedzinie wyposażenia zakładów gastronomicznych i gospodarstw domowych. Książka przedstawia zagadnienia związane z bezpieczeństwem pracy oraz systemów HACCP, materiałami konstrukcyjnymi, opakowaniami, rysunkiem technicznym, maszynoznawstwem, instalacjami w zakładach gastronomicznych i gospodarstwach domowych, maszynami i urządzeniami do obróbki wstępnej, aparaturą do obróbki termicznej, chłodzeniem i magazynowaniem produktów żywnościowych, utrzymaniem czystości, projektowaniem i organizacją pracy w zakładach gastronomicznych i gospodarstwach domowych. W opracowaniu uwzględniono najnowsze rozwiązania techniczne i instalacyjne stosowane w gastronomii i gospodarstwie domowym.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
There are copies available to loan: sygn. I 207344 (1 egz.)
Book
In basket
Podręcznik został opracowany zgodnie z podstawą programową Kształcenia w zawodzie kucharz małej gastronomii. Treści podręcznika obejumją następujące działy: instalacje elektryczne, wodno-kanalizacyjne oraz wentylacyjne; materiały konstrukcyjne stosowane w urządzeniach gastronomicznych; maszyny i urządzenia do obróbki wstępnej surowców; aparatura grzejna; aparatura chłodnicza; maszyny do mycia naczyń; transport wewnętrzny w zakładzie.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
There are copies available to loan: sygn. I 207343 (1 egz.)
No cover
Book
In basket
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Copies are only available in the library: sygn. Ch II - 451 (1 egz.)
Book
In basket
Tak dziś jemy : biografia jedzenia / Bee Wilson ; tłumaczenie Magda Witkowska. - Wydanie I. - Kraków : Wydawnictwo SQN, 2020. - 487, [9] stron : ilustracje, wykresy ; 22 cm.
Tytuł oryginału: The way we eat now : strategies for eating in a world of change.
Jeszcze nigdy nie mieliśmy tylu superfoods… i tylu rodzajów chipsów. Jeszcze nigdy nie mieliśmy takiego problemu z definicją jedzenia. Czy wiesz, że na Islandii uprawia się banany, a w Danii jeszcze 30 lat temu nie znano czosnku? Za życia dwóch pokoleń dokonała się globalna zmiana. Tradycyjne diety oparte na ograniczonej liczbie składników ustąpiły miejsca najrozmaitszym modom i trendom, w mediach roi się od samozwańczych ekspertów żywieniowych, a my czujemy się coraz bardziej zagubieni. Część z nas korzysta z bogactwa, do którego wcześniej nie mieliśmy dostępu: smakuje egzotycznych ziół, zaopatruje się na ryneczkach i wymienia przepisami na wyszukane potrawy. Innych jedzenie powoli zabija: powoduje cukrzycę i problemy z sercem na skalę dotąd niespotykaną. Zdrowa żywność jest droższa i trudniej dostępna, a otyłość – paradoksalnie – coraz częściej idzie w parze z niedożywieniem. Tak dziś jemy to pasjonujący reportaż o znikającej godzinie lunchu, sproszkowanych zamiennikach jedzenia takich jak Huel, braku czasu na gotowanie oraz rosnącej popularności weganizmu i Uber Eats. Jeśli chcesz się dowiedzieć, jak rewolucja żywieniowa wpływa na nasze zdrowie, relacje z ludźmi i otaczający na świat – ta książka jest dla Ciebie.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
There are copies available to loan: sygn. I 239184 (1 egz.)
No cover
Book
In basket
Na okł.: Do nowej podstawy programowej. Reforma 2012.
Podręcznik prezentuje wiedzę i uczy umiejętności potrzebnych do prawidłowego stosowania gastronomicznych procesów technologicznych oraz sporządzania potraw z warzyw, ziemniaków, grzybów, owoców, przetworów mlecznych, produktów zbożowych, mięsa, drobiu, ryb oraz przygotowania potraw półmięsnych i wegetariańskich). Wiedza teoretyczna wsparta jest licznymi przykładami, ćwiczeniami i kolorowymi ilustracjami wskazującymi sposoby praktycznego jej wykorzystania.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
There are copies available to loan: sygn. I 208161 (1 egz.)
Book
In basket
Chef : historia Michela Morana / wysłuchał i spisał Paweł Loroch. - Warszawa : Edipresse Polska, 2016. - 174, [32] strony, [24] strony tablic : ilustracje kolorowe ; 24 cm.
(Edipresse Książki)
Symbol UKD: 641.5:929-052(44)"19/20"
Michel Moran Francuz hiszpańskiego pochodzenia, jedna z najciekawszych postaci i wyrazistych osobowości współczesnej polskiej gastronomii. Od kilkunastu lat prowadzi z żoną Haliną znaną i cenioną restaurację w centrum Warszawy Bistro de Paris. Jest ekscentrycznym i wiecznie uśmiechniętym jurorem w programach kulinarnych stacji TVN. Jaką drogę przeszedł? Co i kto miał decydujący wpływ na jego życie? Jaką ma opinię o polskich kulinariach? Czy każdy może być kucharzem? Jak zostać Chefem? Jak ważna w życiu jest rodzina i miłość? O tym wszystkim Michel Moran opowiada po raz pierwszy tak szczerze i szczegółowo dziennikarzowi Pawłowi Lorochowi.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
All copies are currently on loan: sygn. 929 Moran M. (1 egz.)
No cover
Book
In basket
Knajpi L'vova / Jurij Vinnicuk. - Vid. 3 pererob. i dop. - L'viv : Literaturnaâ agencia "Piramida", 2005. - 289, [3] s. : faks., il. ; 22 cm.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
There are copies available to loan: sygn. I 200802 (1 egz.)
Audiobook
In basket
Plik nagrany w standardzie Czytak, w zakodowanym systemie mp3, do odtwarzania wyłącznie na urządzeniu Czytak.
Jeszcze nigdy nie mieliśmy tylu superfoods… i tylu rodzajów chipsów. Jeszcze nigdy nie mieliśmy takiego problemu z definicją jedzenia. Czy wiesz, że na Islandii uprawia się banany, a w Danii jeszcze 30 lat temu nie znano czosnku? Za życia dwóch pokoleń dokonała się globalna zmiana. Tradycyjne diety oparte na ograniczonej liczbie składników ustąpiły miejsca najrozmaitszym modom i trendom, w mediach roi się od samozwańczych ekspertów żywieniowych, a my czujemy się coraz bardziej zagubieni. Część z nas korzysta z bogactwa, do którego wcześniej nie mieliśmy dostępu: smakuje egzotycznych ziół, zaopatruje się na ryneczkach i wymienia przepisami na wyszukane potrawy. Innych jedzenie powoli zabija: powoduje cukrzycę i problemy z sercem na skalę dotąd niespotykaną. Zdrowa żywność jest droższa i trudniej dostępna, a otyłość – paradoksalnie – coraz częściej idzie w parze z niedożywieniem. Tak dziś jemy to pasjonujący reportaż o znikającej godzinie lunchu, sproszkowanych zamiennikach jedzenia takich jak Huel, braku czasu na gotowanie oraz rosnącej popularności weganizmu i Uber Eats. Jeśli chcesz się dowiedzieć, jak rewolucja żywieniowa wpływa na nasze zdrowie, relacje z ludźmi i otaczający na świat – ta książka jest dla Ciebie.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
There are copies available to loan: sygn. 82-92 (1 egz.)
The item has been added to the basket. If you don't know what the basket is for, click here for details.
Do not show it again