Form of Work
Książki
(6)
Proza
(4)
Audiobooki
(2)
Publikacje dla niewidomych
(2)
Publikacje popularnonaukowe
(2)
Komiksy i książki obrazkowe
(1)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(1)
Pliki i bazy danych
(1)
Publikacje naukowe
(1)
Status
available
(9)
only on-site
(1)
unavailable
(1)
Branch
Wypożyczalnia Książek
(1)
Wypożyczalnia dla dzieci
(3)
Filia nr 1
(1)
Filia nr 2
(2)
Filia nr 3
(1)
Wypożyczalnia Zbiorów Audiowizualnych
(2)
Czytelnia Książek i Czasopism
(1)
Author
Biczysko Stanisław (1955- )
(1)
Blumenthal Heston
(1)
Brytek-Matera Anna
(1)
Carle Eric (1929-2021)
(1)
Czepczor Kamila
(1)
Derengowska Joanna (1986- )
(1)
Gajos Katarzyna
(1)
Jaślan-Klisik Ewelina
(1)
Krzemińska Marta
(1)
Kuźmiński Michał (1981- )
(1)
Llorens i Artiola Ester?
(1)
Prats Joan de Déu (1962- )
(1)
Spence Charles
(1)
Supeł Barbara
(1)
Wilson Bee (1974- )
(1)
Witkowska Magda
(1)
Wyszogrodzka-Gaik Agnieszka
(1)
Łuksza Agata
(1)
Year
2020 - 2021
(2)
2010 - 2019
(6)
Time Period of Creation
2001-
(7)
1901-2000
(1)
1945-1989
(1)
Country
Poland
(8)
Language
Polish
(8)
Audience Group
0-5 lat
(4)
Dzieci
(4)
6-8 lat
(3)
Niewidomi
(2)
Demographic Group
Literatura polska
(2)
Literatura amerykańska
(1)
Literatura hiszpańska
(1)
Subject
Jedzenie (czynność)
(8)
Przedszkolaki
(2)
Choroby ludzi
(1)
Gastronomia
(1)
Gąsienice (owady)
(1)
Królik Franek
(1)
Kwarki
(1)
Lekarze
(1)
Odżywianie
(1)
Osobliwości
(1)
Otyłość
(1)
Piasek
(1)
Posiłki (jedzenie)
(1)
Psychologia
(1)
Styl życia
(1)
Technologia żywności
(1)
Terapia poznawczo-behawioralna (CBT)
(1)
Uczucia
(1)
Wpływ na zdrowie
(1)
Zabawa
(1)
Zaburzenia odżywiania
(1)
Zmiana społeczna
(1)
Zmysły
(1)
Zwyczaje żywieniowe
(1)
Subject: time
1901-2000
(1)
1945-1989
(1)
1989-2000
(1)
2001-
(1)
Genre/Form
Opowiadania i nowele
(2)
Opowiadania i nowele dla dzieci
(2)
Opracowanie
(2)
Broszura
(1)
Książka obrazkowa
(1)
Monografia
(1)
Opowiadanie dziecięce hiszpańskie
(1)
Opowiadanie dziecięce polskie
(1)
Przepisy kulinarne
(1)
Reportaż
(1)
Domain
Historia
(2)
Kulinaria
(2)
Etnologia i antropologia kulturowa
(1)
Nauka i badania
(1)
Psychologia
(1)
8 results Filter
Book
In basket
Symbol UKD: 392.8:159.9
Tytuł oryginału: "Gastrophysics" 2017.
Na okładce : Nowa wiedza o jedzeniu.
Dlaczego sok pomidorowy stanowi aż 27% napojów kupowanych na pokładach samolotów? Jaki wpływ na serwowane jedzenie ma to, czy talerz jest mały, czerwony, czy okrągły? Dlaczego jemy o 35% więcej w towarzystwie jednej osoby i o 75% więcej w towarzystwie trzech osób? Gastrofizyka to nowa dziedzina wiedzy zapoczątkowana przez profesora Charlesa Spence’a, łącząca psychologię, neuronaukę i projektowanie. Opierając się na dwóch dekadach badań poświęconych niezwykłym związkom łączącym nasze zmysły, Spence pokazuje, jak doświadczyć nowych doznań kulinarnych. Jak najpełniej wykorzystać każdy posiłek, skupiając się nie na tym, co jemy, ale przede wszystkim na tym, o czym wtedy myślimy. W swojej książce Spence opisuje każdy zmysł i posiłek, aby przedstawić dziesiątki czynników „spoza talerza” wpływających na doznania towarzyszące jedzeniu: ciężar sztućców, umieszczenie talerza, muzyka w tle i wiele innych. Pokazuje również, jak firmy spożywcze i najlepsze restauracje na świecie wykorzystują nowoczesne technologie i jak to prawdopodobnie wpłynie na nasze jedzenie w przyszłości. Profesor Charles Spence poświęcił dwadzieścia lat na badania, jak ludzie postrzegają otaczający ich świat, dzięki czemu stał się międzynarodowym ekspertem w dziedzinie percepcji polisensorycznej i projektowania doznań.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
There are copies available to loan: sygn. 159.9 Spe Gas (1 egz.)
Book
In basket
("Jedność" dla Dzieci)
Tytuł oryginału: Comecuentos : 10 cuentos para abrir el apetito.
Nietuzinkowy zbiór opowieści skupiających się wokół jedzenia i poznawania smaków. Zawiera oryginalne, zabawne i krótkie historie do przeczytania z dzieckiem o każdej porze dnia. Urocze, zabawne ilustracje, w których wykorzystano technikę kolażu, zaznajamiają najmłodszych z różnymi rodzajami żywności oraz naczyń w kuchni i przy stole. Umieszczony na okładce talerz z wycięciem na kciuk czyni książkę interaktywną, pozwalając dziecku na wybór historii, którą chce w danej chwili przeczytać. Wystarczy obrócić kółko! Gdy wskaże ono historię (z małym rysunkiem i cyfrą), za pomocą wycięcia na marginesie dziecko samo odnajdzie ją w książce. To prawdziwa gratka dla dziecięcej wyobraźni i zaproszenie do spojrzenia dalej niż to, co widać na talerzu. W każdej opowieści ukryte są rozmaite smaki i kolory.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
There are copies available to loan: sygn. N Déu Pal (1 egz.)
Book
In basket
Bardzo głodna gąsienica / Eric Carle. - Warszawa : Tatarak, 2011. - [26] stron : ilustracje ; 13 x 18 cm.
Tytuł oryginału: Very hungry caterpillar, 1969.
This item is available in 3 branches. Expand the list to see details.
There are copies available to loan: sygn. N Car Bar (1 egz.)
There are copies available to loan: sygn. N Car Bar (1 egz.)
There are copies available to loan: sygn. N Car Bar (1 egz.)
Book
In basket
Dzielny pacjent / Barbara Supeł ; ilustrowała Agata Łuksza. - Warszawa : Wydawnictwo Zielona Sowa, 2019. - 44, [1] strona : ilustracje kolorowe ; 25 cm.
(Staś Pętelka)
Okładka wliczona w paginację.
Dlaczego dzieci robią wszystko na niby? Jak smakuje zupa z piasku? I czy warto ją w ogóle jeść? Poznaj Stasia, czteroletniego chłopca, który na własnej skórze testuje swoje pomysły! Nie wszystkie są jednak idealne… Najedzenie się piasku i dziwnych roślin spowodowało, że Staś musi iść do lekarza, którego troszkę się boi… Czy uda mu się oswoić ten lęk? Bogato zilustrowana seria dla dzieci ukazuje istotne wydarzenia z życia przedszkolaka. Każde dziecko odnajdzie tu znane mu sytuacje i wraz ze Stasiem spotka się z emocjami, których samo doświadcza. Znajdująca się na końcu książki tematyczna część edukacyjna, bliżej zapozna małego czytelnika z tematyką danego tomu. Lekarz już nigdy nie będzie taki straszny!
This item is available in one branch. Expand information to see details.
There are copies available to loan: sygn. N Sup Dzi (1 egz.)
Book
In basket
Jedzenie pod wpływem emocji / Kamila Czepczor, Anna Brytek-Matera. - Warszawa : Difin, 2017. - 258 stron : ilustracje ; 23 cm.
(Engram)
Książka dotyczy psychospołecznego aspektu jedzenia pod wpływem emocji. Wyjaśnia, w jaki sposób jedzenie reguluje emocje i nastrój. Dowodzi, jak istotne dla prawidłowego funkcjonowania człowieka jest doświadczanie i radzenie sobie z własnymi emocjami, zwłaszcza w kontekście jedzenia. Przedstawia najnowsze badania z zakresu jedzenia emocjonalnego, jak również wyniki badań własnych.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Copies are only available in the library: sygn. Czyt. 1-249 (1 egz.)
Book
In basket
(Królik Franek)
Jedzenie przysmaków sprawia Frankowi dużą przyjemność. To jednak nie zawsze jest zdrowe. Królik nie może się z kolei przekonać do zdrowych produktów, które wydają się niesmaczne i mało ciekawe. Czy Franek rozwiąże swój kłopot na talerzu?
This item is available in 2 branches. Expand the list to see details.
All copies are currently on loan: sygn. N Krz Kró (1 egz.)
There are copies available to loan: sygn. N Krz Kró (1 egz.)
Audiobook
In basket
Plik nagrany w zakodowanym formacie mp3, do odtwarzania wyłącznie na urządzeniu Czytak.
Kuchnia dla głodnych wiedzy. Czy zastanawiałeś się, kiedy ludzie zaczęli gotować? Jak przyrządzali jedzenie neandertalczycy albo jak mógł smakować stek po kromaniońsku? Michał Kuźmiński, wieloletni szef działu Nauka „Tygodnika Powszechnego”, prowadzi nas przez fascynujące tajniki jedzenia i gotowania od czasów prehistorycznych po najdalszą przyszłość. Z książki dowiesz się, jak wygląda gluten, poznasz tajniki zakwasu chlebowego (wszyscy wiedzą, że pierwszy chleb nigdy nie wychodzi i najlepiej od razu zacząć od drugiego), poznasz zapach zupy z kwarków, dowiesz się, jak wyhodować sałatę w kosmosie i dlaczego astronauci lubią pikantne jedzenie. Ta książka to prawdziwie (r)ewolucyjne historie sztuki kulinarnej. Kopalnia naukowej wiedzy i fascynujących ciekawostek na temat jedzenia i gotowania. [lubimyczytac.pl]
This item is available in one branch. Expand information to see details.
There are copies available to loan: sygn. 641 (1 egz.)
Audiobook
In basket
Plik nagrany w standardzie Czytak, w zakodowanym systemie mp3, do odtwarzania wyłącznie na urządzeniu Czytak.
Jeszcze nigdy nie mieliśmy tylu superfoods… i tylu rodzajów chipsów. Jeszcze nigdy nie mieliśmy takiego problemu z definicją jedzenia. Czy wiesz, że na Islandii uprawia się banany, a w Danii jeszcze 30 lat temu nie znano czosnku? Za życia dwóch pokoleń dokonała się globalna zmiana. Tradycyjne diety oparte na ograniczonej liczbie składników ustąpiły miejsca najrozmaitszym modom i trendom, w mediach roi się od samozwańczych ekspertów żywieniowych, a my czujemy się coraz bardziej zagubieni. Część z nas korzysta z bogactwa, do którego wcześniej nie mieliśmy dostępu: smakuje egzotycznych ziół, zaopatruje się na ryneczkach i wymienia przepisami na wyszukane potrawy. Innych jedzenie powoli zabija: powoduje cukrzycę i problemy z sercem na skalę dotąd niespotykaną. Zdrowa żywność jest droższa i trudniej dostępna, a otyłość – paradoksalnie – coraz częściej idzie w parze z niedożywieniem. Tak dziś jemy to pasjonujący reportaż o znikającej godzinie lunchu, sproszkowanych zamiennikach jedzenia takich jak Huel, braku czasu na gotowanie oraz rosnącej popularności weganizmu i Uber Eats. Jeśli chcesz się dowiedzieć, jak rewolucja żywieniowa wpływa na nasze zdrowie, relacje z ludźmi i otaczający na świat – ta książka jest dla Ciebie.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
There are copies available to loan: sygn. 82-92 (1 egz.)
The item has been added to the basket. If you don't know what the basket is for, click here for details.
Do not show it again