Forma i typ
Książki
(6)
Proza
(4)
Audiobooki
(2)
Publikacje dla niewidomych
(2)
Publikacje popularnonaukowe
(2)
Komiksy i książki obrazkowe
(1)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(1)
Pliki i bazy danych
(1)
Publikacje naukowe
(1)
Dostępność
dostępne
(9)
tylko na miejscu
(1)
wypożyczone
(1)
Placówka
Wypożyczalnia Książek
(1)
Wypożyczalnia dla dzieci
(3)
Filia nr 1
(1)
Filia nr 2
(2)
Filia nr 3
(1)
Wypożyczalnia Zbiorów Audiowizualnych
(2)
Czytelnia Książek i Czasopism
(1)
Autor
Biczysko Stanisław (1955- )
(1)
Blumenthal Heston
(1)
Brytek-Matera Anna
(1)
Carle Eric (1929-2021)
(1)
Czepczor Kamila
(1)
Derengowska Joanna (1986- )
(1)
Gajos Katarzyna
(1)
Jaślan-Klisik Ewelina
(1)
Krzemińska Marta
(1)
Kuźmiński Michał (1981- )
(1)
Llorens i Artiola Ester?
(1)
Prats Joan de Déu (1962- )
(1)
Spence Charles
(1)
Supeł Barbara
(1)
Wilson Bee (1974- )
(1)
Witkowska Magda
(1)
Wyszogrodzka-Gaik Agnieszka
(1)
Łuksza Agata
(1)
Rok wydania
2020 - 2021
(2)
2010 - 2019
(6)
Okres powstania dzieła
2001-
(7)
1901-2000
(1)
1945-1989
(1)
Kraj wydania
Polska
(8)
Język
polski
(8)
Odbiorca
0-5 lat
(4)
Dzieci
(4)
6-8 lat
(3)
Niewidomi
(2)
Przynależność kulturowa
Literatura polska
(2)
Literatura amerykańska
(1)
Literatura hiszpańska
(1)
Temat
Jedzenie (czynność)
(8)
Przedszkolaki
(2)
Choroby ludzi
(1)
Gastronomia
(1)
Gąsienice (owady)
(1)
Królik Franek
(1)
Kwarki
(1)
Lekarze
(1)
Odżywianie
(1)
Osobliwości
(1)
Otyłość
(1)
Piasek
(1)
Posiłki (jedzenie)
(1)
Psychologia
(1)
Styl życia
(1)
Technologia żywności
(1)
Terapia poznawczo-behawioralna (CBT)
(1)
Uczucia
(1)
Wpływ na zdrowie
(1)
Zabawa
(1)
Zaburzenia odżywiania
(1)
Zmiana społeczna
(1)
Zmysły
(1)
Zwyczaje żywieniowe
(1)
Temat: czas
1901-2000
(1)
1945-1989
(1)
1989-2000
(1)
2001-
(1)
Gatunek
Opowiadania i nowele
(2)
Opowiadania i nowele dla dzieci
(2)
Opracowanie
(2)
Broszura
(1)
Książka obrazkowa
(1)
Monografia
(1)
Opowiadanie dziecięce hiszpańskie
(1)
Opowiadanie dziecięce polskie
(1)
Przepisy kulinarne
(1)
Reportaż
(1)
Dziedzina i ujęcie
Historia
(2)
Kulinaria
(2)
Etnologia i antropologia kulturowa
(1)
Nauka i badania
(1)
Psychologia
(1)
8 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
Symbol UKD: 392.8:159.9
Tytuł oryginału: "Gastrophysics" 2017.
Na okładce : Nowa wiedza o jedzeniu.
Dlaczego sok pomidorowy stanowi aż 27% napojów kupowanych na pokładach samolotów? Jaki wpływ na serwowane jedzenie ma to, czy talerz jest mały, czerwony, czy okrągły? Dlaczego jemy o 35% więcej w towarzystwie jednej osoby i o 75% więcej w towarzystwie trzech osób? Gastrofizyka to nowa dziedzina wiedzy zapoczątkowana przez profesora Charlesa Spence’a, łącząca psychologię, neuronaukę i projektowanie. Opierając się na dwóch dekadach badań poświęconych niezwykłym związkom łączącym nasze zmysły, Spence pokazuje, jak doświadczyć nowych doznań kulinarnych. Jak najpełniej wykorzystać każdy posiłek, skupiając się nie na tym, co jemy, ale przede wszystkim na tym, o czym wtedy myślimy. W swojej książce Spence opisuje każdy zmysł i posiłek, aby przedstawić dziesiątki czynników „spoza talerza” wpływających na doznania towarzyszące jedzeniu: ciężar sztućców, umieszczenie talerza, muzyka w tle i wiele innych. Pokazuje również, jak firmy spożywcze i najlepsze restauracje na świecie wykorzystują nowoczesne technologie i jak to prawdopodobnie wpłynie na nasze jedzenie w przyszłości. Profesor Charles Spence poświęcił dwadzieścia lat na badania, jak ludzie postrzegają otaczający ich świat, dzięki czemu stał się międzynarodowym ekspertem w dziedzinie percepcji polisensorycznej i projektowania doznań.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 159.9 Spe Gas (1 egz.)
Książka
W koszyku
("Jedność" dla Dzieci)
Tytuł oryginału: Comecuentos : 10 cuentos para abrir el apetito.
Nietuzinkowy zbiór opowieści skupiających się wokół jedzenia i poznawania smaków. Zawiera oryginalne, zabawne i krótkie historie do przeczytania z dzieckiem o każdej porze dnia. Urocze, zabawne ilustracje, w których wykorzystano technikę kolażu, zaznajamiają najmłodszych z różnymi rodzajami żywności oraz naczyń w kuchni i przy stole. Umieszczony na okładce talerz z wycięciem na kciuk czyni książkę interaktywną, pozwalając dziecku na wybór historii, którą chce w danej chwili przeczytać. Wystarczy obrócić kółko! Gdy wskaże ono historię (z małym rysunkiem i cyfrą), za pomocą wycięcia na marginesie dziecko samo odnajdzie ją w książce. To prawdziwa gratka dla dziecięcej wyobraźni i zaproszenie do spojrzenia dalej niż to, co widać na talerzu. W każdej opowieści ukryte są rozmaite smaki i kolory.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. N Déu Pal (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bardzo głodna gąsienica / Eric Carle. - Warszawa : Tatarak, 2011. - [26] stron : ilustracje ; 13 x 18 cm.
Tytuł oryginału: Very hungry caterpillar, 1969.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. N Car Bar (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. N Car Bar (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. N Car Bar (1 egz.)
Książka
W koszyku
Dzielny pacjent / Barbara Supeł ; ilustrowała Agata Łuksza. - Warszawa : Wydawnictwo Zielona Sowa, 2019. - 44, [1] strona : ilustracje kolorowe ; 25 cm.
(Staś Pętelka)
Okładka wliczona w paginację.
Dlaczego dzieci robią wszystko na niby? Jak smakuje zupa z piasku? I czy warto ją w ogóle jeść? Poznaj Stasia, czteroletniego chłopca, który na własnej skórze testuje swoje pomysły! Nie wszystkie są jednak idealne… Najedzenie się piasku i dziwnych roślin spowodowało, że Staś musi iść do lekarza, którego troszkę się boi… Czy uda mu się oswoić ten lęk? Bogato zilustrowana seria dla dzieci ukazuje istotne wydarzenia z życia przedszkolaka. Każde dziecko odnajdzie tu znane mu sytuacje i wraz ze Stasiem spotka się z emocjami, których samo doświadcza. Znajdująca się na końcu książki tematyczna część edukacyjna, bliżej zapozna małego czytelnika z tematyką danego tomu. Lekarz już nigdy nie będzie taki straszny!
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. N Sup Dzi (1 egz.)
Książka
W koszyku
Jedzenie pod wpływem emocji / Kamila Czepczor, Anna Brytek-Matera. - Warszawa : Difin, 2017. - 258 stron : ilustracje ; 23 cm.
(Engram)
Książka dotyczy psychospołecznego aspektu jedzenia pod wpływem emocji. Wyjaśnia, w jaki sposób jedzenie reguluje emocje i nastrój. Dowodzi, jak istotne dla prawidłowego funkcjonowania człowieka jest doświadczanie i radzenie sobie z własnymi emocjami, zwłaszcza w kontekście jedzenia. Przedstawia najnowsze badania z zakresu jedzenia emocjonalnego, jak również wyniki badań własnych.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację by zobaczyć szczegóły.
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. Czyt. 1-249 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Królik Franek)
Jedzenie przysmaków sprawia Frankowi dużą przyjemność. To jednak nie zawsze jest zdrowe. Królik nie może się z kolei przekonać do zdrowych produktów, które wydają się niesmaczne i mało ciekawe. Czy Franek rozwiąże swój kłopot na talerzu?
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. N Krz Kró (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. N Krz Kró (1 egz.)
Audiobook
W koszyku
Plik nagrany w zakodowanym formacie mp3, do odtwarzania wyłącznie na urządzeniu Czytak.
Kuchnia dla głodnych wiedzy. Czy zastanawiałeś się, kiedy ludzie zaczęli gotować? Jak przyrządzali jedzenie neandertalczycy albo jak mógł smakować stek po kromaniońsku? Michał Kuźmiński, wieloletni szef działu Nauka „Tygodnika Powszechnego”, prowadzi nas przez fascynujące tajniki jedzenia i gotowania od czasów prehistorycznych po najdalszą przyszłość. Z książki dowiesz się, jak wygląda gluten, poznasz tajniki zakwasu chlebowego (wszyscy wiedzą, że pierwszy chleb nigdy nie wychodzi i najlepiej od razu zacząć od drugiego), poznasz zapach zupy z kwarków, dowiesz się, jak wyhodować sałatę w kosmosie i dlaczego astronauci lubią pikantne jedzenie. Ta książka to prawdziwie (r)ewolucyjne historie sztuki kulinarnej. Kopalnia naukowej wiedzy i fascynujących ciekawostek na temat jedzenia i gotowania. [lubimyczytac.pl]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Audiobook
W koszyku
Plik nagrany w standardzie Czytak, w zakodowanym systemie mp3, do odtwarzania wyłącznie na urządzeniu Czytak.
Jeszcze nigdy nie mieliśmy tylu superfoods… i tylu rodzajów chipsów. Jeszcze nigdy nie mieliśmy takiego problemu z definicją jedzenia. Czy wiesz, że na Islandii uprawia się banany, a w Danii jeszcze 30 lat temu nie znano czosnku? Za życia dwóch pokoleń dokonała się globalna zmiana. Tradycyjne diety oparte na ograniczonej liczbie składników ustąpiły miejsca najrozmaitszym modom i trendom, w mediach roi się od samozwańczych ekspertów żywieniowych, a my czujemy się coraz bardziej zagubieni. Część z nas korzysta z bogactwa, do którego wcześniej nie mieliśmy dostępu: smakuje egzotycznych ziół, zaopatruje się na ryneczkach i wymienia przepisami na wyszukane potrawy. Innych jedzenie powoli zabija: powoduje cukrzycę i problemy z sercem na skalę dotąd niespotykaną. Zdrowa żywność jest droższa i trudniej dostępna, a otyłość – paradoksalnie – coraz częściej idzie w parze z niedożywieniem. Tak dziś jemy to pasjonujący reportaż o znikającej godzinie lunchu, sproszkowanych zamiennikach jedzenia takich jak Huel, braku czasu na gotowanie oraz rosnącej popularności weganizmu i Uber Eats. Jeśli chcesz się dowiedzieć, jak rewolucja żywieniowa wpływa na nasze zdrowie, relacje z ludźmi i otaczający na świat – ta książka jest dla Ciebie.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 82-92 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej