Form of Work
Książki
(5)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(4)
Poradniki i przewodniki
(3)
Audiobooki
(2)
Publikacje dla niewidomych
(1)
Status
available
(6)
unknown
(1)
Branch
Wypożyczalnia Książek
(3)
Filia nr 1
(1)
Filia nr 3
(1)
Wypożyczalnia Zbiorów Audiowizualnych
(2)
Author
Gzyra Dariusz
(2)
Banaszyk Krzysztof (1970- )
(1)
Borges Marco
(1)
Dymek Marta
(1)
Dziubińska Joanna
(1)
Friedman Steve (1955- )
(1)
Jurek Scott (1973- )
(1)
Kapela Jaś (1984- )
(1)
Mamińska Anna Julia
(1)
Newman Joni Marie
(1)
Steen Celine
(1)
Żmuda Olga (1991-)
(1)
Żuławnik Jacek (1977- )
(1)
Year
2020 - 2022
(2)
2010 - 2019
(5)
Time Period of Creation
2001-
(7)
Country
Poland
(7)
Language
Polish
(7)
Audience Group
Niewidomi
(1)
Demographic Group
Literatura amerykańska
(1)
Literatura polska
(1)
Subject
Weganizm
(7)
Etyka
(2)
Ludzie a zwierzęta
(2)
Potrawy jarskie
(2)
Wegetarianizm
(2)
Biegacze (sportowcy)
(1)
Chów zwierząt
(1)
Jurek, Scott
(1)
Kuchnia wegańska
(1)
Ochrona zwierząt
(1)
Przemoc
(1)
Przemysł mięsny
(1)
Religia
(1)
Ultramaraton (bieg)
(1)
Zdrowe odżywianie
(1)
Zdrowy styl życia
(1)
Znęcanie się nad zwierzętami
(1)
Zoologia
(1)
Subject: time
2001-
(2)
1901-2000
(1)
1989-2000
(1)
Subject: place
Polska
(1)
Stany Zjednoczone (USA)
(1)
Genre/Form
Przepisy kulinarne
(4)
Esej
(1)
Książka kucharska
(1)
Pamiętniki i wspomnienia
(1)
Poradnik
(1)
Publicystyka
(1)
Publicystyka polska
(1)
Publikacja bogato ilustrowana
(1)
Reportaż problemowy
(1)
Domain
Filozofia i etyka
(2)
Kulinaria
(2)
Socjologia i społeczeństwo
(2)
Historia
(1)
Kultura fizyczna i sport
(1)
Opieka nad zwierzętami i weterynaria
(1)
7 results Filter
No cover
Book
In basket
This item is available in one branch. Expand information to see details.
There are copies available to loan: sygn. 641 Ste Kuc (1 egz.)
Book
In basket
(Seria z morświnem)
Dziękuję za świńskie oczy to ważny głos w debacie na temat naszego stosunku do innych zwierząt. Autor nie tylko pokazuje, że zwierzęta są niezastąpionym źródłem wiedzy o świecie, w tym o ludziach, ale również jak bardzo potrzebna jest prowegańska polityka rozwoju. Dariusz Gzyra uważa, że w świecie, w którym zło jest wszechobecne, widać wyraźnie, ile jest możliwości czynienia dobra. Weganizm postrzega jako kontestację systemu manipulującego ludźmi, a rozwijanie krytycznego myślenia jako podstawowy akt oporu W Polsce każdego roku dla smaku, kaprysu i mody zabija się miliony zwierząt. Codziennie po cichu na fermach przemysłowych i w rzeźniach giną kurczaki, świnie, cielęta, norki oraz wiele innych zdolnych do odczuwania zwierząt. Choć większość Polek i Polaków deklaruje miłość do zwierząt i jest przekonana, że odczuwają one ból tak samo jak ludzie, a połowa z nas ma pod opieką jakiegoś zwierzęcego pupila, to mało kto na poważnie traktuje zwierzęcą krzywdę. Ponieważ nie chcemy widzieć cierpienia i śmierci zwierząt, większość niezliczonych przypadków przemocy wobec nich to działanie na zlecenie. Zaplanowane, metodyczne i standardowe. Zgadzamy się na stosowanie przemocy przez innych, abyśmy sami mogli się cieszyć smakiem mięsa i innych produktów pochodzących od zwierzęcych. Ale czy to zwalnia nas z odpowiedzialności?
This item is available in one branch. Expand information to see details.
There are copies available to loan: sygn. 82-92 Gzy Dzi (1 egz.)
Book
In basket
Jadłonomia po polsku / Marta Dymek. - Wydanie pierwsze. - Warszawa : Wydawnictwo Marginesy, 2020. - 279, [1] strona : ilustracje kolorowe, fotografie ; 29 cm.
Indeks.
"Jadłonomia po polsku" pokazuje, że kuchnia roślinna może być prosta jak barszcz i równie smaczna co ruskie pierogi. W sześciu rozdziałach podzielonych zgodnie z porami roku znajdziecie mnóstwo roślinnych inspiracji. To nie pomyłka, pór roku mamy w Polsce sześć - jest przecież przedwiośnie oraz trochę zapomniane przedzimie. W końcu, czekając na nowalijki, trzeba coś jeść, na przykład barszcz z wędzonymi śliwkami, kanapki z pastą z ciecierzycy i kiszonych ogórków, a na deser gryczaną granolę. Ta książka to nie tylko przepisy, ale też praktyczne porady, które sprawiają, że gotowanie jest zrozumiałe i pyszne. W końcu wiadomo, dlaczego latem do rosołu warto wrzucić bób, jak zrobić rewolucyjny pasztet bez pieczenia i czemu w bigosie tak dobrze smakuje kilka kawałków słodkiej dyni. A przede wszystkim: jak gotować roślinnie po polsku, czyli po naszemu - w zgodzie z naszymi smakami, chęciami, możliwościami.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
There are copies available to loan: sygn. 641/642 Dym Jad (1 egz.)
Book
In basket
Symbol UKD: 641.56-056.84:613.261
Tytuł oryginału: The greenprint : plant-based diet, best body, better planet. Na okładce podtytuł: jak dzięki zielonej diecie uzdrowic siebie i świat.
Bibliografia, netografia na stronach 297-299. Indeks.
Greenprint to nie tylko dieta, ale i styl życia Dzięki ponaddwudziestoletniemu doświadczeniu zawodowemu oraz pionierskim badaniom Marco Borges opracował przełomowe 22 zasady zdrowego trybu życia i żywienia na bazie roślinnej. Zasady, którymi podążają tysiące ludzi na całym świecie, w tym Jay-Z i Beyonc! Borges proponuje trzy plany wdrożenia zielonych zasad - w zależności od tego, czy jesteś gotowy na stopniową zmianę, czy też chcesz w pełni przejść na dietę roślinną. Wybór należy do ciebie! W Greenprint znajdziesz plany posiłków, ponad 60 pysznych przepisów, niezliczone wskazówki i inspirujące historie, które pomogą ci zmienić życie na lepsze. Przejmij kontrolę nad swoją dietą, stwórz swój własny zielony świat i zacznij cieszyć się zdrowiem w zgodzie z naturą!
This item is available in one branch. Expand information to see details.
There are copies available to loan: sygn. 641.5 Bor Gre (1 egz.)
Book
In basket
Symbol UKD: 179:502:613.261:637.5
Jaś Kapela zatrudnił się na czarno przy łapaniu drobiu w kurniku oraz na etacie na zawieszaniu w ubojni, by u źródeł zobaczyć w jakich warunkach żyją hodowlane kury, i jak są później przetwarzane na mięso. Udał się do miasta w środkowej Polsce, gdzie znajduje się największy w Europie Środkowo-Wschodniej zakład uboju świń, by z lokalnymi dziennikarzami i aktywistami dowiedzieć się, jak przemysłowa produkcja zwierząt wpływa na życie codzienne mieszkańców. Wreszcie wyruszył śladem aktywistów do Puszczy Białowieskiej, by dowiedzieć się jak ważne jest zaangażowanie w walce o lepszą przyszłość i dlaczego warto blokować harvestery. „Polskie mięso” to nie tylko mocny reportaż o zwierzętach, jedzeniu mięsa, weganizmie, ale także poruszająca historia jedzenia - tego jak jedzono, co się je i co będziemy jeść już za kilka lat. Autor w pasjonujący sposób przytacza literaturę, rozmowy z ekspertami, ale i historię znajomych, by nakreślić możliwie jak najszerszy obraz „polskiego mięsa”.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Brak informacji o dostępności: sygn. I 241566
Audiobook
In basket
Plik nagrany w standardzie Czytak, w zakodowanym systemie mp3, do odtwarzania wyłącznie na urządzeniu Czytak.
"Dziękuję za świńskie oczy" to ważny głos w debacie na temat naszego stosunku do innych zwierząt. Autor nie tylko pokazuje, że zwierzęta są niezastąpionym źródłem wiedzy o świecie, w tym o ludziach, ale również jak bardzo potrzebna jest prowegańska polityka rozwoju.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
There are copies available to loan: sygn. 59 (1 egz.)
Audiobook
CD
In basket
Jedz i biegaj : niezwykła podróż do świata ultramaratonów i zdrowego odżywiania / Scott Jurek, Steve Friedman ; [przekład Jacek Żuławnik]. - Łódź : Galaktyka, copyright 2014. - 1 płyta audio (CD) (9 godz. 24 min) : zapis cyfrowy, stereo ; 12 cm.
Nagranie w formacie mp3.
Tytuł oryginału: Eat and run : my unlikely journey to ultramarathon greatness, 2012.
Od niemal dwóch dekad Scott Jurek jest najważniejszą postacią i gwiazdą biegów ultramaratońskich. To niezwykle trudna, ale wciąż zyskująca na znaczeniu dyscyplina sportu. W 1999 roku będąc właściwie nikomu nieznanym biegaczem, Scott Jurek niespodziewanie wysunął się na prowadzenie w Western States Endurance Run – słynnym stumilowym (a więc ponad stusześćdziesięciokilometrowym!) wyścigu szlakiem z czasów gorączki złota przez kalifornijskie góry Sierra Nevada. Jurek wygrał go siedem razy z rzędu, ustanawiając również nowy rekord tej trasy. Dwukrotnie zwyciężył w Badwater Ultramarathon, a więc w biegu na ponad dwieście siedemnaście kilometrów przez Dolinę Śmierci. Ustanowił rekord Stanów Zjednoczonych w dwudziestoczterogodzinnym wyścigu, przebiegając w tym czasie dwieście sześćdziesiąt sześć i sześć dziesiątych kilometra, czyli sześć i pół maratonu! Znalazł się w grupie najlepszych biegaczy, którzy w Meksyku wzięli udział w wyścigu z udziałem Indian Tarahumara, znanym z bestsellerowej książki Urodzeni biegacze. Te osiągnięcia należą do absolutnie wyjątkowych, a niezwykłości dodaje im fakt, że Jurek dokonał ich, jedząc wyłącznie produkty pochodzenia roślinnego.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
There are copies available to loan: sygn. N 929 (1 egz.)
The item has been added to the basket. If you don't know what the basket is for, click here for details.
Do not show it again