Form of Work
Książki
(13)
Publikacje popularnonaukowe
(2)
Proza
(1)
Publikacje dydaktyczne
(1)
Publikacje fachowe
(1)
Publikacje religijne
(1)
Status
available
(14)
only on-site
(2)
Branch
Wypożyczalnia Książek
(10)
Wypożyczalnia dla dzieci
(2)
Filia nr 1
(1)
Filia nr 3
(1)
Czytelnia Książek i Czasopism
(2)
Author
Abramowicz Ignacy (1890-1982)
(2)
Bochenek Adam (1875-1913)
(2)
Jordan Józef (1930- )
(2)
Krzyształowicz Franciszek (1868-1931)
(2)
Reicher Michał (1888-1973)
(2)
Łasiński Wiesław (1915-2010)
(2)
Avison Brigid
(1)
Blumenthal Heston
(1)
Camporesi Piero (1926-1997)
(1)
Chancellor Deborah
(1)
Dröscher Vitus B. (1925-2010)
(1)
Fontner-Dorożyńska Aneta
(1)
Forsey Christopher
(1)
Fryzowska Danuta
(1)
Gacek Katarzyna
(1)
Janiszewski Leszek (1925- )
(1)
Mikler-Chwastek Anna (1976- )
(1)
Pickford R. W
(1)
Piątkowski Mirosław (1961- )
(1)
Plandowska Magdalena
(1)
Przybyła Joanna (1956-2017)
(1)
Pöppel Ernst (1940- )
(1)
Spence Charles
(1)
Szpyra Szczepan (1962- )
(1)
Tauszyńska Anna Danuta
(1)
Ugniewska Joanna (1945- )
(1)
Witkowska Bożena
(1)
Wiśniewska Marta
(1)
Wyburn G. M
(1)
Wyszogrodzka-Gaik Agnieszka
(1)
Young J. Z
(1)
Year
2020 - 2021
(2)
2010 - 2019
(2)
2000 - 2009
(3)
1980 - 1989
(4)
1970 - 1979
(2)
Time Period of Creation
2001-
(5)
Country
Poland
(13)
Language
Polish
(13)
Audience Group
6-8 lat
(1)
9-13 lat
(1)
Dzieci
(1)
Młodzież
(1)
Nauczyciele przedszkoli
(1)
Opiekunki i opiekunowie dziecięcy
(1)
Studenci
(1)
Demographic Group
Literatura polska
(2)
Subject
Zmysły
(10)
Narządy zmysłów
(3)
Układ nerwowy
(3)
Poznanie
(2)
Psychologia
(2)
Skóra (anat.)
(2)
Zwierzęta
(2)
Anatomia
(1)
Bóg
(1)
Dotyk
(1)
Duchowość katolicka
(1)
Fizjologia człowieka
(1)
Genetyka
(1)
Grupy rówieśnicze
(1)
Inność
(1)
Jedzenie (czynność)
(1)
Kradzież
(1)
Magia
(1)
Medytacja
(1)
Modlitwa
(1)
Mózg
(1)
Narząd ruchu
(1)
Ontogeneza
(1)
Przyjaźń
(1)
Rozwój psychofizyczny dziecka
(1)
Rośliny
(1)
Smak (fizjol.)
(1)
Szkielet
(1)
Słuch
(1)
Układ hormonalny
(1)
Układ krążenia
(1)
Układ moczowo-płciowy
(1)
Układ oddechowy
(1)
Układ odpornościowy
(1)
Układ pokarmowy
(1)
Wiara
(1)
Wrażenia (psychol., fizjol.)
(1)
Wzrok
(1)
Węch
(1)
Zdolności
(1)
Świadomość
(1)
Genre/Form
Opracowanie
(1)
Podręcznik
(1)
Powieść przygodowa
(1)
Publikacje dla dzieci
(1)
Rozważania i rozmyślania religijne
(1)
Domain
Edukacja i pedagogika
(1)
Medycyna i zdrowie
(1)
Religia i duchowość
(1)
13 results Filter
No cover
Book
In basket
(Przygody Ciała)
Symbol UKD: 316.7:612.84/.88:159.93
This item is available in one branch. Expand information to see details.
There are copies available to loan: sygn. I 177987 (1 egz.)
Book
In basket
This item is available in one branch. Expand information to see details.
There are copies available to loan: sygn. I 124822 (1 egz.)
Book
In basket
(Biblioteka Myśli Współczesnej)
Symbol UKD: 159.922:159.93/.95
This item is available in one branch. Expand information to see details.
There are copies available to loan: sygn. I 171031 (1 egz.)
Book
In basket
Symbol UKD: 392.8:159.9
Tytuł oryginału: "Gastrophysics" 2017.
Na okładce : Nowa wiedza o jedzeniu.
Dlaczego sok pomidorowy stanowi aż 27% napojów kupowanych na pokładach samolotów? Jaki wpływ na serwowane jedzenie ma to, czy talerz jest mały, czerwony, czy okrągły? Dlaczego jemy o 35% więcej w towarzystwie jednej osoby i o 75% więcej w towarzystwie trzech osób? Gastrofizyka to nowa dziedzina wiedzy zapoczątkowana przez profesora Charlesa Spence’a, łącząca psychologię, neuronaukę i projektowanie. Opierając się na dwóch dekadach badań poświęconych niezwykłym związkom łączącym nasze zmysły, Spence pokazuje, jak doświadczyć nowych doznań kulinarnych. Jak najpełniej wykorzystać każdy posiłek, skupiając się nie na tym, co jemy, ale przede wszystkim na tym, o czym wtedy myślimy. W swojej książce Spence opisuje każdy zmysł i posiłek, aby przedstawić dziesiątki czynników „spoza talerza” wpływających na doznania towarzyszące jedzeniu: ciężar sztućców, umieszczenie talerza, muzyka w tle i wiele innych. Pokazuje również, jak firmy spożywcze i najlepsze restauracje na świecie wykorzystują nowoczesne technologie i jak to prawdopodobnie wpłynie na nasze jedzenie w przyszłości. Profesor Charles Spence poświęcił dwadzieścia lat na badania, jak ludzie postrzegają otaczający ich świat, dzięki czemu stał się międzynarodowym ekspertem w dziedzinie percepcji polisensorycznej i projektowania doznań.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
There are copies available to loan: sygn. 159.9 Spe Gas (1 egz.)
No cover
Book
In basket
This item is available in one branch. Expand information to see details.
There are copies available to loan: sygn. I 56853 (1 egz.)
Book
In basket
This item is available in one branch. Expand information to see details.
There are copies available to loan: sygn. I 60813 (1 egz.)
No cover
Book
In basket
(Biblioteka Psychologii Współczesnej)
This item is available in one branch. Expand information to see details.
There are copies available to loan: sygn. I 205890, I 169926, I 110300 (3 egz.)
Book
In basket
(Ciekawe Dlaczego)
Symbol UKD: 612.84/.88(02.053.2)
Nazwa tł. w cop. U dołu okł. tyt. dz.: Rzeczpospolita.
This item is available in 2 branches. Expand the list to see details.
There are copies available to loan: sygn. D 61 Cha Cie (1 egz.)
There are copies available to loan: sygn. D 61 Cie (1 egz.)
Book
In basket
(Supercepcja ; 2)
Rewelacyjny słuch, bezbłędny smak i nadzwyczajny dotyk. Czegoś tu brakuje… Julka, Klara i Tymon podejrzewają, że tajemnica ich niezwykłych uzdolnień kryje się we wspólnej przeszłości. Postanawiają odszukać innych, którzy tak jak oni mogą mieć nadzwyczajnie rozwinięte zmysły. W efekcie wplątują się w sprawę fałszerstwa i kradzieży bezcennych klejnotów koronnych Imperium Brytyjskiego. Wspólnie próbują dopaść złodzieja i udowodnić przestępstwo. Nie wiedzą, że ich śladem podąża tajemnicza postać. Dlaczego obserwuje każdy ich krok?
This item is available in one branch. Expand information to see details.
There are copies available to loan: sygn. Prz Gac Pod (1 egz.)
No cover
Book
In basket
This item is available in 2 branches. Expand the list to see details.
There are copies available to loan: sygn. I 168340 (1 egz.)
Copies are only available in the library: sygn. Czyt. 61-127/5 (1 egz.)
No cover
Book
In basket
This item is available in one branch. Expand information to see details.
There are copies available to loan: sygn. I 229406 (1 egz.)
Book
In basket
Bibliografia na stronach 236-248.
Podręcznik został napisany z myślą o studentach i nauczycielach, którzy powinni posiadać podstawową wiedzę dotyczącą biologicznego rozwoju człowieka oraz jego funkcjonowania w społeczeństwie. Przedstawiony podręcznik skupia uwagę na wiedzy o rozwoju dziecka w wieku 0-6 lat (albo inaczej od urodzenia do ukończenia 6. roku życia), bazując na najnowszych odkryciach naukowych dotyczących biomedycznych podstaw rozwoju. Wiedza ta jest niezbędna do organizacji procesu wspomagania rozwoju, wychowania, edukacji i terapii najmłodszych.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Copies are only available in the library: sygn. Czyt. 61-318 (1 egz.)
The item has been added to the basket. If you don't know what the basket is for, click here for details.
Do not show it again