Form of Work
Książki
(4)
Publikacje popularnonaukowe
(1)
Status
available
(4)
Branch
Wypożyczalnia Książek
(4)
Author
Blumenthal Heston
(1)
Pickford R. W
(1)
Pöppel Ernst (1940- )
(1)
Spence Charles
(1)
Tauszyńska Anna Danuta
(1)
Wyburn G. M
(1)
Wyszogrodzka-Gaik Agnieszka
(1)
Young J. Z
(1)
Year
2010 - 2019
(1)
1980 - 1989
(2)
1970 - 1979
(1)
Time Period of Creation
2001-
(1)
Country
Poland
(4)
Language
Polish
(4)
Subject
Zmysły
(4)
Poznanie
(2)
Psychologia
(2)
Jedzenie (czynność)
(1)
Mózg
(1)
Wrażenia (psychol., fizjol.)
(1)
Świadomość
(1)
Genre/Form
Opracowanie
(1)
4 results Filter
Book
In basket
(Biblioteka Myśli Współczesnej)
Symbol UKD: 159.922:159.93/.95
This item is available in one branch. Expand information to see details.
There are copies available to loan: sygn. I 171031 (1 egz.)
Book
In basket
Symbol UKD: 392.8:159.9
Tytuł oryginału: "Gastrophysics" 2017.
Na okładce : Nowa wiedza o jedzeniu.
Dlaczego sok pomidorowy stanowi aż 27% napojów kupowanych na pokładach samolotów? Jaki wpływ na serwowane jedzenie ma to, czy talerz jest mały, czerwony, czy okrągły? Dlaczego jemy o 35% więcej w towarzystwie jednej osoby i o 75% więcej w towarzystwie trzech osób? Gastrofizyka to nowa dziedzina wiedzy zapoczątkowana przez profesora Charlesa Spence’a, łącząca psychologię, neuronaukę i projektowanie. Opierając się na dwóch dekadach badań poświęconych niezwykłym związkom łączącym nasze zmysły, Spence pokazuje, jak doświadczyć nowych doznań kulinarnych. Jak najpełniej wykorzystać każdy posiłek, skupiając się nie na tym, co jemy, ale przede wszystkim na tym, o czym wtedy myślimy. W swojej książce Spence opisuje każdy zmysł i posiłek, aby przedstawić dziesiątki czynników „spoza talerza” wpływających na doznania towarzyszące jedzeniu: ciężar sztućców, umieszczenie talerza, muzyka w tle i wiele innych. Pokazuje również, jak firmy spożywcze i najlepsze restauracje na świecie wykorzystują nowoczesne technologie i jak to prawdopodobnie wpłynie na nasze jedzenie w przyszłości. Profesor Charles Spence poświęcił dwadzieścia lat na badania, jak ludzie postrzegają otaczający ich świat, dzięki czemu stał się międzynarodowym ekspertem w dziedzinie percepcji polisensorycznej i projektowania doznań.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
There are copies available to loan: sygn. 159.9 Spe Gas (1 egz.)
No cover
Book
In basket
This item is available in one branch. Expand information to see details.
There are copies available to loan: sygn. I 56853 (1 egz.)
No cover
Book
In basket
(Biblioteka Psychologii Współczesnej)
This item is available in one branch. Expand information to see details.
There are copies available to loan: sygn. I 205890, I 169926, I 110300 (3 egz.)
The item has been added to the basket. If you don't know what the basket is for, click here for details.
Do not show it again