Form of Work
Książki
(6)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(2)
Audiobooki
(1)
Poradniki i przewodniki
(1)
Proza
(1)
Publikacje dla niewidomych
(1)
Publikacje dydaktyczne
(1)
Publikacje naukowe
(1)
Publikacje popularnonaukowe
(1)
Status
available
(4)
only on-site
(2)
unavailable
(1)
Branch
Wypożyczalnia Książek
(3)
Wypożyczalnia dla dzieci
(1)
Wypożyczalnia Zbiorów Audiowizualnych
(1)
Czytelnia Książek i Czasopism
(1)
Czytelnia Zbiorów Regionalnych
(1)
Author
Wilson Bee (1974- )
(2)
Witkowska Magda
(2)
Contento Isobel R
(1)
Derengowska Joanna (1986- )
(1)
Eysturland Kinga
(1)
Faurholt Jensen Iga
(1)
Guzowska Małgorzata
(1)
Głyda Agata
(1)
Hartwińska Aldona
(1)
Jarzębowska Maja
(1)
Jastrząbek Agnieszka
(1)
Michta-Juntunen Aleksandra
(1)
Ogińska-Bulik Nina
(1)
Pluta Magdalena
(1)
Siara Olga
(1)
Szczepańska Magdalena
(1)
Szczepański Wojciech
(1)
Tymochowicz Mariola
(1)
Wojniłko Joanna
(1)
Woynarowska Barbara (1940- )
(1)
Woynarowska-Sołdan Magdalena
(1)
Ziemann Kamila
(1)
Year
2020 - 2021
(5)
2010 - 2019
(2)
Time Period of Creation
2001-
(7)
Country
Poland
(7)
Language
Polish
(7)
Audience Group
6-8 lat
(1)
Dzieci
(1)
Niewidomi
(1)
Szkoły wyższe
(1)
Demographic Group
Literatura polska
(1)
Subject
Zwyczaje żywieniowe
(7)
Odżywianie
(3)
Dietetyka
(2)
Gastronomia
(2)
Kultura stołu
(2)
Obyczaje i zwyczaje
(2)
Zdrowe odżywianie
(2)
Życie codzienne
(2)
Żywność
(2)
Edukacja zdrowotna
(1)
Food studies
(1)
Jakość życia
(1)
Jedzenie (czynność)
(1)
Kuchnia skandynawska
(1)
Kultura chłopska
(1)
Odchudzanie
(1)
Psychologia zdrowia
(1)
Samoakceptacja
(1)
Styl życia
(1)
Wieś
(1)
Wpływ na zdrowie
(1)
Zachowania zdrowotne
(1)
Zdrowy styl życia
(1)
Zmiana społeczna
(1)
Subject: time
1901-2000
(2)
2001-
(2)
1801-1900
(1)
1945-1989
(1)
1989-2000
(1)
Subject: place
Lubelszczyzna
(1)
Skandynawia
(1)
Genre/Form
Reportaż
(2)
Monografia
(1)
Opowiadania i nowele
(1)
Opracowanie
(1)
Podręcznik
(1)
Poradnik
(1)
Publikacja bogato ilustrowana
(1)
Domain
Etnologia i antropologia kulturowa
(3)
Historia
(3)
Kulinaria
(1)
Rozwój osobisty
(1)
Socjologia i społeczeństwo
(1)
7 results Filter
Book
In basket
Kamilka i Mateuszek zdrowy mają brzuszek / Kamila Ziemann ; [ilustracje Maja Jarzębowska]. - Wydanie pierwsze. - Gdynia : Efekt, 2021. - 58, [5] stron : ilustracje ; 31 cm.
Symbol UKD: 821.162.1-93
„Kamilka i Mateuszek zdrowy maja? brzuszek” to ksiażka o dobrych nawykach żywieniowych, które warto nabywac od najmłodszych lat. W opowiadaniach zostały poruszone tematy między innymi alergii i nietolerancji pokarmowych, cukru, spożywania wody, czytania składu produktów, poczęstunków na urodzinach czy na wizytach u babci.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
There are copies available to loan: sygn. O I Zie Kam (1 egz.)
Book
In basket
Kompendium wiedzy o tym, jak projektować, realizować i oceniać skuteczność programów i interwencji edukacyjnych związanych z zachowaniami żywieniowymi. W podręczniku omówiono: • najważniejsze teorie wykorzystywane w edukacji żywieniowej wraz z przykładami zastosowania wiedzy w praktyce; • procedurę ułatwiającą studentom i praktykom projektowanie skutecznej edukacji żywieniowej, przełożenie teorii na strategie, cele edukacyjne i praktykę oraz opracowanie planu edukacyjnego; • zagadnienia dotyczące realizacji edukacji żywieniowej w różnych grupach: wśród dzieci, młodzieży i dorosłych, osób o niskim poziomie alfabetyzmu i osób z różnych grup kulturowych. Na całym świecie obserwujemy zwiększanie się częstości występowania chorób dietozależnych, w tym otyłości, oraz nadal istniejące w niektórych krajach niedożywienie. Edukacja żywieniowa jest obecnie potrzebna bardziej niż kiedykolwiek wcześniej. Na szczęście w szkołach, miejscach pracy i społecznościach docenia się znaczenie tej edukacji dla zmniejszania ryzyka wystąpienia tych problemów zdrowotnych. Oznacza to, że edukatorzy żywieniowi mają obecnie możliwości dokonywania rzeczywistych zmian we współczesnym świecie.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Copies are only available in the library: sygn. Czyt. 61-306 (1 egz.)
Book
In basket
Szeroko rozumiana Skandynawia jest oazą szczęścia, co potwierdzają wszystkie rankingi prezentujące poziom zadowolenia z życia poszczególnych narodów. Jak więc przeżywają szczęście na Północy? Przedstawiamy znakomite reportaże i fascynujące rozmowy ze Skandynawami. Zebraną w nich wiedzę bardzo szybko możesz wykorzystać w praktyce, by stworzyć własną sielankę. Autorki na co dzień mieszkające m.in. w Danii, Finlandii czy na Wyspach Owczych zapraszają cię w niezwykłą podróż duchową i kulinarną bez wychodzenia z domu. Dzięki nim zrozumiesz, że w basenie wszyscy jesteśmy równi (Islandia) i staniesz się mistrzem pozytywnego dystansu społecznego (Szwecja). A jeśli narzekasz, to przestaniesz (Norwegia). Obiecujemy (Pascal). Na Północy najcieplej! No i Codziennie jest piątek!
This item is available in one branch. Expand information to see details.
All copies are currently on loan: sygn. 392/394 Cod (1 egz.)
Długość kolejki oczekujących: 2.
Book
In basket
Tak dziś jemy : biografia jedzenia / Bee Wilson ; tłumaczenie Magda Witkowska. - Wydanie I. - Kraków : Wydawnictwo SQN, 2020. - 487, [9] stron : ilustracje, wykresy ; 22 cm.
Tytuł oryginału: The way we eat now : strategies for eating in a world of change.
Jeszcze nigdy nie mieliśmy tylu superfoods… i tylu rodzajów chipsów. Jeszcze nigdy nie mieliśmy takiego problemu z definicją jedzenia. Czy wiesz, że na Islandii uprawia się banany, a w Danii jeszcze 30 lat temu nie znano czosnku? Za życia dwóch pokoleń dokonała się globalna zmiana. Tradycyjne diety oparte na ograniczonej liczbie składników ustąpiły miejsca najrozmaitszym modom i trendom, w mediach roi się od samozwańczych ekspertów żywieniowych, a my czujemy się coraz bardziej zagubieni. Część z nas korzysta z bogactwa, do którego wcześniej nie mieliśmy dostępu: smakuje egzotycznych ziół, zaopatruje się na ryneczkach i wymienia przepisami na wyszukane potrawy. Innych jedzenie powoli zabija: powoduje cukrzycę i problemy z sercem na skalę dotąd niespotykaną. Zdrowa żywność jest droższa i trudniej dostępna, a otyłość – paradoksalnie – coraz częściej idzie w parze z niedożywieniem. Tak dziś jemy to pasjonujący reportaż o znikającej godzinie lunchu, sproszkowanych zamiennikach jedzenia takich jak Huel, braku czasu na gotowanie oraz rosnącej popularności weganizmu i Uber Eats. Jeśli chcesz się dowiedzieć, jak rewolucja żywieniowa wpływa na nasze zdrowie, relacje z ludźmi i otaczający na świat – ta książka jest dla Ciebie.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
There are copies available to loan: sygn. I 239184 (1 egz.)
Book
In basket
Bibliografia na stronach 415-450. Indeks.
Streszczenie w języku angielskim.
Mariola Tymochowicz zebrała tu publikowane od połowy XIX wieku ludoznawcze i etnograficzne opisy pożywienia codziennego i obrzędowego, wykorzystała materiały z badań terenowych realizowanych przez etnografów po wojnie na obszarze województwa lubelskiego, dotyczących m. in. pożywienia i przechowywanych w rozlicznych archiwach, sama też prowadziła badania na ten temat. W sposób kompleksowy przedstawiła tradycyjne pożywienie chłopskie Lubelszczyzny. Sposób, w jaki to czyni, powoduje, że ta praca będzie interesująca dla badaczy kultury, zwłaszcza etnologów i antropologów, folklorystów, historyków, również dla lokalnych animatorów kultury. Dr hab. Prof. UŁ Grażyna Ewa Karpińska Instytut Etnologii i Antropologii Kulturowej Uniwersytetu Łódzkiego
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Copies are only available in the library: sygn. Ch V - 110 (1 egz.)
Book
In basket
Żyjemy w kulturze diet. Jaki ma to na nas wpływ? Skąd biorą się nasze problemy z jedzeniem i jak sobie z nimi radzić? Jak odczytywać płynące z ciała sygnały i odróżniać fizjologiczne od emocjonalnych? W jaki sposób praktykować ciałożyczliwość wśród wszechobecnej presji, by być idealną? Książka odpowiada na te i wiele innych pytań, a zawarte w niej porady i zestawy ćwiczeń pomogą w nauce zaufania do własnego ciała oraz odbudowaniu zdrowych relacji z jedzeniem, sobą i innymi ludźmi.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
There are copies available to loan: sygn. 61 Gły Rów (1 egz.)
Audiobook
In basket
Plik nagrany w standardzie Czytak, w zakodowanym systemie mp3, do odtwarzania wyłącznie na urządzeniu Czytak.
Jeszcze nigdy nie mieliśmy tylu superfoods… i tylu rodzajów chipsów. Jeszcze nigdy nie mieliśmy takiego problemu z definicją jedzenia. Czy wiesz, że na Islandii uprawia się banany, a w Danii jeszcze 30 lat temu nie znano czosnku? Za życia dwóch pokoleń dokonała się globalna zmiana. Tradycyjne diety oparte na ograniczonej liczbie składników ustąpiły miejsca najrozmaitszym modom i trendom, w mediach roi się od samozwańczych ekspertów żywieniowych, a my czujemy się coraz bardziej zagubieni. Część z nas korzysta z bogactwa, do którego wcześniej nie mieliśmy dostępu: smakuje egzotycznych ziół, zaopatruje się na ryneczkach i wymienia przepisami na wyszukane potrawy. Innych jedzenie powoli zabija: powoduje cukrzycę i problemy z sercem na skalę dotąd niespotykaną. Zdrowa żywność jest droższa i trudniej dostępna, a otyłość – paradoksalnie – coraz częściej idzie w parze z niedożywieniem. Tak dziś jemy to pasjonujący reportaż o znikającej godzinie lunchu, sproszkowanych zamiennikach jedzenia takich jak Huel, braku czasu na gotowanie oraz rosnącej popularności weganizmu i Uber Eats. Jeśli chcesz się dowiedzieć, jak rewolucja żywieniowa wpływa na nasze zdrowie, relacje z ludźmi i otaczający na świat – ta książka jest dla Ciebie.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
There are copies available to loan: sygn. 82-92 (1 egz.)
The item has been added to the basket. If you don't know what the basket is for, click here for details.
Do not show it again